Kosten och träningens effekt på diabetes och hjärt-kärlsjukdom
Människokroppen behöver fett, men om vi går upp för mycket i vikt får fettet inte plats i fettcellerna under huden utan lagras i buken och inne i våra organ, som lever, hjärta och muskler. Det är då det blir farligt och ökar risken för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
Frågan är om alla typer av fetter är lika farliga och vilken effekt kost och träning har på fettet. Det är fokus för den forskning som professor Tommy Olsson bedriver vid Umeå universitet.
− 70 procent av alla med typ 2-diabetes har fettlever. Men det är inte säkert att det är fettlevern som leder till insulinresistens och diabetes. Det kan vara så att det är skelettmuskulaturens celler som på grund av en ökad fetthalt blir mindre känsliga för insulin, berättar Tommy
Vill förhindra utvecklingen av diabetes och hjärt-kärlsjukdom
Därför studerar Tommy Olssons forskargrupp fett och proteinomsättningen i musklerna med målet att kunna förebygga och behandla fettinlagring i skelettmuskulatur, lever och hjärta och därmed förhindra utvecklingen av diabetes och hjärt-kärlsjukdom.
I studierna ställs personer med och utan typ 2-diabetes antingen på en diet med bland annat hög halt av fleromättade fettsyror, så kallad stenålderskost, eller på samma diet plus konditions- och styrketräning.
Diet minskar på fett i levern
− Vi har sett att dieten minskar på fettet i levern redan efter en kort tid, medan träning inte alltid medför en förbättring, vilket är lite överraskande och något vi studerar med extra intresse. Kanske behöver olika individer olika typer av träning för att den ska få gynnsamma effekter på inlagringen av fett i organen, säger Tommy Olsson.