Goda vanor hjälper vid typ 2-diabetes

När Ingrid Fredholm fick diagnosen typ 2-diabetes bestämde hon sig för att ta kommando över sjukdomen. Med hjälp av medicin, motion och sundare mat mår hon i dag bättre än på många år.

Äldre kvinna i soffa med en hund i famnen

Ingrid Fredholm bor i Motala, men just i dag är hon på besök hos sonen Anders och hans familj söder om Stockholm. Kaffet är kokat och sockerkakan är framdukad. Själv tar hon ett kex med en bit ost på.

Personligt

  • Namn: Ingrid Fredholm

  • Ålder: 81

  • Yrke: Pensionär och fram till 65 år kanslist på Motala kommun.

  • Familj: Sedan maken Stig dog 2005 besöker hon ofta barn och barnbarn i Saltsjöbaden, söder om Stockholm.

  • Bor: Motala

  • Fritidsintresse: Handarbetar eller löser gärna korsord när hon inte umgås med vänner.

Det har gått fem år sedan diagnosen och lika lång tid sedan Ingrid Fredholm under en mini-semester i Estland förstod att något inte var som vanligt i kroppen. Hon var törstig hela tiden. Törsten höll i sig inför bussresan hem hade hon laddat med vattenflaskor.

– Redan då misstänkte jag att det var diabetes. Min bror hade fått det och jag började tro att jag drabbats av samma sak.

Kraftigt förhöjt blodsocker

Hemma i Motala tog hon kontakt med en väninna med diabetes.

– Hon hade en sådan där liten apparat som man kan mäta blodsockret med. Ett stick i fingret visade 14 till 15, och det var så högt att hon genast ville skicka mig till vårdcentralen. (Ett normalvärde ligger mellan 6 och 8,7 mmol/L beroende på om man ätit eller inte.)

Ingrid fick tid samma dag och hade fått stanna över natten på sjukhuset om det inte varit fredag. På måndagen låg värdet på en mer normal nivå.

Ärftlig diabetes

I dag håller Ingrid Fredholm sin diabetes i schack. Hälsokuren består av en blodsockersänkande tablett morgon och kväll, plus en tablett mot höga blodfetter, en daglig promenad eller en cykeltur, och minst ett mål husmanskost varje dag. Besöken hos diabetessköterskan bekräftar att det fungerar.

– Jag står på samma värde varje gång. Det är bara midjemåttet som förändras och blir mindre. Och det är jag glad för, då blir det lättare att hålla igång.

Ingrid Fredholm mår bra i dag men hoppas att forskningen ska kunna ge svar på varför hon har drabbats. Hon tror ändå att den diabetes hon fått är ärftlig eftersom hennes bror också är drabbad. 

Ingrids tips till andra med typ 2-diabetes

  • Motionera – ut och rör på dig. Gärna tillsammans med andra så blir det roligare.

  • Strunta i sötsakerna. Kan du inte hoppa över bakelsen till kaffet blir du aldrig bra.

  • Ät varierad och hemlagad mat, gärna husmanskost. Laga många portioner och frys in.