Ett år av hjärtinfarkter och attacker av kärlkramp

Trots en nästan livslång diabetes och två allvarliga motorcykelolyckor är det hjärtinfarkterna för två år sedan som gjort Jörgen Sköld mest omskakad.

Man på en kaj vid vatten

Uppdaterad 13 januari 2023

Nio år gammal fick Jörgen Sköld besked om att han hade drabbats av typ 1-diabetes. Det blev början på många jobbiga år med täta sjukhusbesök.

– Jag har accepterat min sjukdom och försökt lära mig leva med den, säger Jörgen och drar upp en insulinpenna ur fickan för att visa hur mycket som faktiskt hänt inom diabetesvården sedan han var liten.

– Jag är oerhört tacksam för de framsteg som gjorts. Förr var det ständiga sjukhusbesök, nu kan jag reglera allt med den här lilla pennan.

Hjärtinfarkten kom utan förvarning

Med åren har Jörgens diabetes satt allt djupare spår i hans kropp. Bland annat har den lett till en nervskada som påverkat känseln i ben och armar. Troligen var det därför han inte fick någon förvarning vid den första hjärtinfarkten, som kom påsken 2012. Jörgen var på väg ner för trapporna när han plötsligt kände en våldsam och smärtsam stöt i bröstet.

På sjukhuset visade proverna att det var en hjärtinfarkt. Efter två ballongvidgningar av kranskärlen kunde Jörgen lämna sjukhuset efter ett par dagar. Knappt en vecka senare var smärtan i bröstet tillbaka. Under ett och samma år hade Jörgen sammanlagt fem konstaterade hjärtinfarkter och flera attacker av kärlkramp.

På Jörgen gjordes flera ballongvidgningar för att vidga kranskärlen.

– Sjätte gången de gick in genom ljumsken för att stoppa i en ny stent gick något fel och blodförsörjningen till mitt ben stoppades. Benet kunde räddas men jag har tappat mycket av min rörlighet och kan inte gå som förr.

Viktigt att prata med någon

Jörgen pratar gärna om motorcyklar, damfotboll och om sin sjukdom.

– För mig har det varit viktigt att kunna prata om min diabetes. Speciellt viktigt var det att ha någon att tala med om min ångest efter infarkterna. Där var min diabeteskurator till stor hjälp. Trots två dramatiska olyckor på motorcykel har jag aldrig känt att döden var så nära som när jag drabbades av hjärtinfarkt.

Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt
Illustration med hjärta och diabetes

Lär dig mer om diabetes

Diabetes är inte ett utan flera olika tillstånd med olika orsaker. Lär dig mer om symptom, riskfaktorer och skillnaden mellan typ 1 och typ 2-diabetes.

Om diabetes