Bättre kost fick diabetessjuka Ellica att orka mer

”Om jag kunde äta mig till det här kan jag också äta mig ur det”. Så tänkte Ellica Björklund när hon fick reda på att hon hade diabetes. Drygt två månader efter sin diagnos har hon helt normala värden igen – utan medicinering.

Kvinna med röd jacka och hund sitter vid ett träd

När Ellica i höstas fick veta att hon hade diabetes blev hon förvånad. Och ändå inte. Fötterna hade värkt en längre tid och synen plötsligt blivit sämre. När hon snabbt flyttade blicken mellan olika föremål hade hon svårt att fokusera och världen hade blivit lite suddigare. Eftersom hon har fibromyalgi trodde hon först att värken berodde på det.

Allt vanligare med typ 2-diabetes

  • Diabetes är inte ett utan flera olika tillstånd, med olika orsaker.

  • Gemensamt dör diabetessjukdom är att sockerhalten i blodet är för hög eftersom kroppen inte kan använda energin från maten på rätt sätt.

  • I Sverige har minst 450 000 personer diabetes. 10 procent av dem har typ 1-diabetes. 

  • Typ 2-diabetes innebär att känsligheten för insulin är nedsatt. Då har man ofta för höga insulinnivåer.

  • Minst 10 procent av svenskar över 65 år har typ 2-diabetes.

Högt blodsocker och blodtryck

Väl på vårdcentralen upptäckte läkaren att ingen hade tagit prover på Ellica på flera år.

– Nästan allt var fel. Blodsockret var alldeles för högt och blodtrycket likaså. Tidigare åt jag lågkolhydratkost för min fibromyalgis skull, men de senaste åren har jag slarvat en hel del – inte minst genom att äta mycket choklad. Så jag tänkte att om jag kunde äta mig till den här diabetesen så kan jag också äta mig ur den, säger Ellica.

Hon är med i en Facebookgrupp som heter Smarta diabetiker. Gruppen lyfter bland annat fram forskningsresultat kring diabetes.

- Det behövs mycket mer forskning, inte minst kring kosten och vad man kan göra själv för att påverka sin hälsa som alternativ till läkemedel. Jag är ju själv ett bra exempel på hur viktigt det är.

Normala värden efter två månader

Efter bara drygt två månader med lågkolhydratkost är Ellicas värden nu helt normala igen. Fasteblodsockret som ursprungligen låg på strax över 9 millimol per liter och som bör ligga under 7 är nu nere på 5-6. Långtidsblodsockret som visar blodsockervärdena över en längre period har nästan halverats. Och blodtrycket har sjunkit från 140/98 till 130/80. På köpet har hon gått ner närmare fem kilo och minskat midjemåttet med 13 centimeter.

En annan viktig aspekt av hälsan som diabetiker är motion. För Ellica betyder det en timmes promenad med Teo varje dag, oavsett väder. På grund av fibromyalgin är det ibland det enda hon orkar göra på en hel dag.

– Men ut, det måste jag. Tack vare dieten orkar jag gå mycket fortare nu. Och jag är inte lika trött längre, säger Ellica.