Jag önskar mig en bra framtid

Utan min pacemaker kanske jag inte skulle finnas

Elton 13 år, håller i hjärtlungfonden-hjärtat
Elton 13 år, håller i hjärtlungfonden-hjärtat

I medeltal föds fem barn om dagen med hjärtfel i Sverige. Omkring 2 000 barn drabbas varje år.

Jag heter Elton och är 13 år gammal. Jag går i skolan och gillar att spela trummor och basket. När jag var liten så hade jag ett hjärtproblem som gör att mitt hjärta inte slår i rätt takt. De upptäckte det redan när jag var i mammas mage. Och nu har jag pacemaker.

Min puls var för låg

När jag var en och en halv månad gammal gjorde jag min första operation. Jag fick göra operationen så tidigt för att min puls var så låg, man ville få upp den så fort som möjligt. Då fick jag träffa en av världens bästa forskare på hjärtfel. Han heter Sven-Erik. Det minns jag inte, men jag minns min andra operation när jag var 6 år. Min nästa operation blir när jag fyller 19. 

Eftersom jag har en pacemaker så är det vissa saker som jag inte kan göra. Jag kan inte gå genom säkerhetskontrollen på flygplatsen för att den innehåller magneter som kan störa pacemakern, eller stoppa den. Och det är samma sak med vissa attraktioner på Gröna Lund eller Liseberg, som Fritt Fall. Mina föräldrar har också sagt att jag inte kan bli stridspilot. Men jag tror nog inte det är mitt intresse heller.

Idag mår Elton bra

Jag tänker inte så ofta på pacemakern, men ibland. Utan den kanske jag inte skulle finnas. Eller i alla fall inte kunna leva livet fullt ut. Men med den kan jag leva. Jag kan springa lika fort som alla andra, jag kan spela trummor, jag kan spela basket. 

Pacemakern betyder jättemycket för mig. Den har ju varit i min kropp sedan jag var liten.

Den är en del av mig nu.

– Elton Ekström

Tack vare pacemakern har Elton fått uppleva många år

Vem som helst kan drabbas av hjärt- och lungsjukdomar. Det gäller dig och dem du bryr dig om. Unga och gamla. Det gäller oss alla.

Ge en gåva till forskningen

Läs mer: Hjärtblock tjänar på tidig upptäckt | Barns hjärtfel

Publicerad: 10 december 2022