Caspian opererades bara fyra dagar gammal

I mars 2011 föddes lilla Caspian. Det var Sarah-Idas första barn och allt verkade helt normalt och bra till en början, men ganska snart märkte Caspians pappa att något inte stämde.

Äldre barn läser en bok tillsammans med pojke

Några timmar efter förlossningen började lilla Caspian bli blå och det var något med andningen som inte verkade normalt. Först var det ingen annan som reagerade men när man till slut kollade syresättningen förstod sjukvårdspersonalen också att något var fel.

En läkare som undersökte Caspian hörde blåsljud på hjärtat och kallade på en överläkare som kastade sig iväg i ilfart i en ambulans till Astrid Lindgrens barnsjukhus med den bara några timmar gamla pojken.

– Det blev sådant tumult och det beslutades om att Caspian behövde flygas till Lund för operation. När han var bara fyra dagar gammal opererades han. Vi bara grät, men operationen gick bra, berättar Caspians mamma Sarah-Ida.

Andra hjärtoperationen kändes lugnare

Fyra månader efter den första operationen gjordes ytterligare en planerad operation på Caspian.

– Det var en helt annan resa. Då visste vi att det hade gått bra första gången. Min man fällde någon tår innan operationen men jag sa åt honom att det gick ju så bra förra gången så det finns ingen anledning att gråta nu. Då slutade han.

Idag är Caspian som vilken pigg treåring som helst. Kroppen har återhämtat sig jättebra och han har inga men, men någon gång senast i tonåren när han har växt klart kommer han att behöva opereras igen, men Sarah-Ida säger att de inte känner någon oro.

– Det känns tryggt att det är så många hjärtebarn som klarar sig idag. Sjukvården har kommit så långt med ny teknik och det kommer nya saker hela tiden. Om det gick så här bra nu, vad kommer de inte kunna göra då när han är femton?