Rågpizzor uppdukade på ett bord med fikon som topping

Svenska Sundkurs – bästa hemsidan i världen

Under Umeå food symposium 2-5 juni tilldelades den svenska hemsidan Sundkurs.se priset bästa hemsida i världen på Gourmand Awards. Sundkurs som finansieras och drivs av Hjärt-Lungfonden är en faktabas med recept och tips på levnadsvanor baserade på den samlade vetenskapen om hur vår livsstil kan förbättra vår hälsa.

Sänker riskerna för hjärt- och lungsjukdomar

- Jag är oerhört glad att Sundkurs har fått det här priset. Det ger en kvalitetsstämpel och är ett oerhört fint stöd i det fortsatta folkhälsoarbetet. Med hjälp av forskningen kan Sundkurs erbjuda inte bara kurser om levnadsvanor och hjärtkärlsjukdom utan också rikligt med praktiska tips på hur vår livsstil kan sänka riskerna för att drabbas av hjärt- och lungsjukdom, säger Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska Institutet.

Sundkurs kom till som ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Hjärt-Lungfonden. När webb-kursen startade för drygt tio år sedan var den veterligen den första i sitt slag i världen. Syftet var att sprida kunskap om livsstil och hälsa till såväl hälso-och sjukvårdspersonal som patienter och allmänhet.

Trovärdig källa för kunskap om livsstil och hälsa

Sundkurs vilar på en vetenskaplig bas och är helt fri från reklam och gratis för användaren. Hjärt-Lungfonden har hela tiden varit och är fortfarande den enda finansiären, tack vare gåvor från svenska folket. Anette Jansson, dietist på Hjärt-Lungfonden, har tillsammans med Mai-Lis Hellénius ansvarat för det vetenskapliga underlaget.

Sundkurs har med tiden blivit en efterfrågad och trovärdig källa i Sverige och även i en del andra länder där det finns svensktalande. Sundkurs rekommenderas och används av privatpersoner, hälso- och sjukvården och även av myndigheter.

Fakta Gourmand Awards 2022

Den 27:eupplagan av Gourmand Awards hölls 2-5 juni i Umeå.

Priser delas ut till de bästa kokböckerna, drinkböckerna och mat tv-programmen för 2021 i världen. 

The Gourmand Awards är den största internationella tävlingen i matsektorn. Den har fler länder och regioner är de olympiska spelen. Prisceremonierna är de största i världen för kultur, med fler medverkande länder än Oscarsgalan för film.

Källa: https://www.cookbookfair.com/

Bord med rödbetor, passionsfrukt, kokosflingor, blåbär och banan

Sundkurs – om livsstilens betydelse för hälsan

Sundkurs är en faktabas och inspirationskälla baserad på den samlade vetenskapen om hur livsstilen kan förbättra vår hälsa. Lär dig allt om fysisk aktivitet, matvanor, stress och sömn.

Till Sundkurs
Pizza med örter

Vi tänker på hälsan – Gör du?

Hur vi äter, dricker och rör på oss spelar roll för hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Få inspiration av den samlade forskningen om levnadsvanor för ett längre och friskare liv.

Om levnadsvanor