Kalle botade sig själv

Kalle Österlund sitter på en sten i skogen med sin hund. Person häller ut piller från burk i sin handflata.

Publicerad: 2023-11-20 | 2023-11-20

Kalle Österlund, 73, hade fettlever, högt blodsocker och högt blodtryck när han bestämde sig för en livsstilsförändring. Han ändrade sin kost, började motionera och sova bättre. I dag har han gått ned 40 kilo och är helt frisk.

För ett år sedan vägde Kalle 117 kilo. Han var trött och hade ont i kroppen. Vid ett läkarbesök visade det sig att hans värden var allt annat än bra. Blodsockret skenade, blodtrycket var högt och leverproverna visade på att något var fel. Dessutom led han av svår sömnapné och astma. Medicinerna var många och livet var inte det bästa.

Läkaren vid vårdcentralen skickade en remiss till Huddinge sjukhus för kontroll av Kalles lever. Där visade det sig att han hade en långt framskriden fettlever vilket är ett farligt tillstånd.

– Jag hade den allvarligaste graden och det var jobbigt att få veta det. Det finns inte någon behandling. Läkaren nämnde att man kan försöka gå ned i vikt men att det är få som lyckas, säger Kalle.  

Vägrade kasta in handduken 

Men i stället för att kasta in handduken och ge upp bestämde sig Kalle för att ta tag i sin övervikt. Han valde en metod där han fick ett kostråd och fasta veckomenyer att följa. Via en app registrerade allt han åt. Detta var i februari 2022.

– I början tyckte jag att det var krångligt och var nära att ge upp. Även om det kanske är en enkel teknik kan det vara svårt att komma i gång. Men jag fortsatte och redan den första veckan hade jag gått ned något kilo och det fortsatte sedan stadigt nedåt, säger Kalle.

Hustrun Elisabeth har varit ett stort stöd för Kalle. Hon är den som lagar maten.

– Maten har varit väldigt god och lätt att laga. Den största förändringen är nog att vi har lagt till mycket mer grönsaker och frukt. Jag har också lärt mig att inte laga feta produkter som smör och grädde, berättar hon.

I december 2022 visade vågen att Kalle hade gått ned 40 kilo.

– Jag har fått köpa en helt ny garderob, säger Kalle och skrattar.

Bord med rödbetor, passionsfrukt, kokosflingor, blåbär och banan

Hälsosamma recept

Forskning visar tydligt att hälsosamma levnadsvanor minskar risken för att bli sjuk. Våra recept är granskade av en dietist och är baserade på den samlade forskning om vad som är bra för hälsan.

Till alla recept

Läkaren chockades av resultatet

Vid återbesöket på Huddinge sjukhus blev läkaren chockad när en lättare och piggare version av Kalle stegade in i mottagningsrummet.

– Han berättade att alla mina värden var normala. Min fettlever var borta, mitt blodtryck och blodsocker var perfekta. Läkaren konstaterade ”du har ju behandlat dig själv”. Jag är jättestolt och väldigt glad över att jag har gjort det här på egen hand, säger Kalle.

Efter livsstilsförändringarna har Kalle har slutat med alla mediciner och den svåra sömnapné som han har lidit av i 20 år har försvunnit. Likaså astman.

– Jag har sovit med en mask för sömnapnén i många år, nu behöver jag inte den längre.

Kalles kost är enkel. Han äter den kalorimängd han ska och rör flitigt på sig. Han har slutat med sött bröd, snacks, fika och alkohol. Han äter kolhydrater fast mindre portioner och har bytt ut rött kött mot kyckling, vegetariska alternativ och fisk.

”För mig har detta inneburit ett helt nytt liv.”

– Jag kunde äta sju–åtta limpmackor med mycket smör och ost. Nu äter jag två ägg och en knäckemacka, utan smör, på morgonen. Sedan går jag en timme med hunden. När jag kommer hem kokar jag havregrynsgröt. Det är ju komiskt att det har tagit mig 70 år att komma på att det är den bästa frukosten som mättar väldigt bra och länge, säger han och skrattar.

Att röra på sig varje dag har också blivit en självklarhet.

– Jag går ut med hunden flera gånger och går dagligen över 10 000 steg. Det har blivit lättare att röra på sig. För mig har detta inneburit ett helt nytt liv, säger han.

Stort behov av ny forskning

Enligt Olle Melander, professor vid Lunds universitet, behövs det mer forskning för att få fram nya blodtryckssänkande läkemedel.

– Dagens mediciner fungerar ofta, men det finns en betydande grupp patienter som inte svarar på de här medicinerna. Därför måste vi utveckla nya läkemedel mot högt blodtryck. Vårt mål är att man aldrig ska få sin första hjärtinfarkt eller stroke. En gåva till Hjärt-Lungfonden kan hjälpa oss att uppnå detta mål.

Forskare Olle Melander och en man som håller i en medicinburk

Vi skulle kunna få fram bättre behandlingar mot högt blodtryck

Sänkt blodtryck räddar liv, men dagens mediciner hjälper inte alla. Därför behövs mer forskning.

Läs mer om forskningen
Illustration över hälsosam mat som sallad, nötter fisk

Mat och kost

Mer grönsaker, frukt, bär, fisk, oljor och fullkorn, och mindre läsk, godis, vitt mjöl, rött kött, chark och smör. Det är tumregeln för hälsosamma matvanor.

Mer om hälsosam mat