Det höga blodtrycket är under kontroll

För 20 år sedan upptäcktes Bengt Östbrings höga blodtryck. Mätningen på företagshälsovården visade ett blodtryck på 180/90 mmHg. Han remitterades direkt till en hjärtspecialist.

Man i golfkläder med golfbag i bakgrunden

Bengt Östbring

När läkaren frågade om Bengt Östbring i Lund hade haft en hjärtinfarkt blev han helt ställd.

– Jag tvivlade på att jag hade haft någon, det var i alla fall inget jag hade märkt, men en kurva på EKG-remsan såg konstig ut.

Bengt fick blodtryckssänkande medicin som han tar sedan dess. Behandlingen är livslång och den första försiktiga dosen har gradvis ökats med åren.

Det höga blodtrycket går inte att få bort, men med tabletterna mår jag hur bra som helst och jag har aldrig haft några biverkningar

– Det höga blodtrycket går inte att få bort, men med tabletterna mår jag hur bra som helst och jag har aldrig haft några biverkningar, säger han.

Bengts råd till dig som har högt blodtryck

  1. Lev som vanligt. Låt dig inte begränsas av att du har högt blodtryck, men sänk tempot.

  2. Ta den medicin som du blir förskriven.

  3. Rör gärna på dig, man mår bra av rörelse.

Aktiv – ändå sköt blodtrycket i höjden

Bengt levde ett rätt normalt liv när det höga blodtrycket upptäcktes. Han löptränade och deltog gärna i alla millopp i regionen.

– Jag var i god form och gav verkligen allt, till hundratio procent.

Stora omorganisationer skedde dock på jobbet och prestationskraven var höga. Just det där med att alltid ge allt tog läkaren upp. Orden fick honom att tänka till.

Han sa att jag inte skulle låta mig hindras av högt blodtryck, men att jag skulle sänka tempot till 75 procent. Jag förstod precis vad han menade

– Han sa att jag inte skulle låta mig hindras av högt blodtryck, men att jag skulle sänka tempot till 75 procent. Jag förstod precis vad han menade. Så jag tränade mindre, sprang långsammare och bytte arbetsställe för att få ner pressen på jobbet. Förutom att sänka tempot och ta min medicin lever jag i stort sett som förut. Det går inte att dagligen tänka på att man har högt blodtryck, säger han. 

Hustrun drabbades av hjärtinfarkt

Fast vad högt blodtryck kan leda till blir han ändå påmind om, varje dag. Hustrun Britt har drabbats av två hjärtinfarkter och en lungemboli, en blodpropp i lungan. Hon tror själv att hjärtinfarkterna utlöstes av stress och även hon tar medicin för sitt höga blodtryck.

Bengt har bytt löpträningen mot ett par pass på gymmet tillsammans med Britt. Men det stora intresset är golfen.

– Golf ger lagom motion, det är helt perfekt för oss.

Illustration högt blodtryck

Högt blodtryck

Högt blodtryck räknas till en av folksjukdomarna och i Sverige har nästan hälften av alla i åldersgruppen 65–85 år högt blodtryck.

Lär dig mer om högt blodtryck