Senapsgriljerad kalkonstek med rostad brysselkål med apelsinvinägrett

Kalkonstek på ett fat.

Prova kalkonstek i jul. Saftigt och gott kött. Varm rödkålssallad passar också bra till.

6 st
90 min

Ingredienser

  • 1 (800 g) kalkonstek
  • 1 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
  • 1 äggula
  • 3 msk grovkorning osötad senap
  • 2 msk ströbröd

Rostad brysselkål

  • 500 g brysselkål, ansade och delade
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
  • 1 apelsin, pressad saft
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 msk grovkorning osötad senap
  • 2 tsk vallmofrö

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn kalkonsteken hastigt runtom så att den får lite färg. Salta och peppra.
  3. Lägg steken i en ugnssäker form och låt den gå klart i mitten av ugnen. När innertemperaturen är 75 grader är det klart. Det tar cirka 1 timme. Ta ut och låt köttet vila.
  4. Höj värmen till 250 grader.
  5. Vispa upp äggulan till griljeringen och blanda med senapen och ströbrödet.
  6. Bred det över köttet och griljera i mitten av ugnen cirka 5 minuter.
  7. Låt steken svalna lite innan du skär upp den i tunna skivor och serverar med brysselkålen och gärna varm rödkålssallad.
  8. Gör brysselkålen. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Lägg kålen i en stor långpanna och ringla över oljan. Salta och peppra.
  10. Rosta i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

Servera med varm rödkålssallad.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept