Senapsgriljerad kalkonstek med rostad brysselkål med apelsinvinägrett
Prova kalkonstek i jul. Saftigt och gott kött. Varm rödkålssallad passar också bra till.
6 st
90 min
Ingredienser
- 1 (800 g) kalkonstek
- 1 msk oliv- eller rapsolja
- 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
- 1 äggula
- 3 msk grovkorning osötad senap
- 2 msk ströbröd
Rostad brysselkål
- 500 g brysselkål, ansade och delade
- 2 msk olivolja
- 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
- 1 apelsin, pressad saft
- 1 dl olivolja
- 1 tsk flytande honung
- 1 msk grovkorning osötad senap
- 2 tsk vallmofrö
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn kalkonsteken hastigt runtom så att den får lite färg. Salta och peppra.
- Lägg steken i en ugnssäker form och låt den gå klart i mitten av ugnen. När innertemperaturen är 75 grader är det klart. Det tar cirka 1 timme. Ta ut och låt köttet vila.
- Höj värmen till 250 grader.
- Vispa upp äggulan till griljeringen och blanda med senapen och ströbrödet.
- Bred det över köttet och griljera i mitten av ugnen cirka 5 minuter.
- Låt steken svalna lite innan du skär upp den i tunna skivor och serverar med brysselkålen och gärna varm rödkålssallad.
- Gör brysselkålen. Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg kålen i en stor långpanna och ringla över oljan. Salta och peppra.
- Rosta i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept