Senapsgriljerad kalkonstek med rostad brysselkål med apelsinvinägrett

Kalkonstek på ett fat.

Prova kalkonstek i jul. Saftigt och gott kött. Varm rödkålssallad passar också bra till.

6 st
90 min

Ingredienser

  • 1 (800 g) kalkonstek
  • 1 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
  • 1 äggula
  • 3 msk grovkorning osötad senap
  • 2 msk ströbröd

Rostad brysselkål

  • 500 g brysselkål, ansade och delade
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
  • 1 apelsin, pressad saft
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 msk grovkorning osötad senap
  • 2 tsk vallmofrö

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn kalkonsteken hastigt runtom så att den får lite färg. Salta och peppra.
  3. Lägg steken i en ugnssäker form och låt den gå klart i mitten av ugnen. När innertemperaturen är 75 grader är det klart. Det tar cirka 1 timme. Ta ut och låt köttet vila.
  4. Höj värmen till 250 grader.
  5. Vispa upp äggulan till griljeringen och blanda med senapen och ströbrödet.
  6. Bred det över köttet och griljera i mitten av ugnen cirka 5 minuter.
  7. Låt steken svalna lite innan du skär upp den i tunna skivor och serverar med brysselkålen och gärna varm rödkålssallad.
  8. Gör brysselkålen. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Lägg kålen i en stor långpanna och ringla över oljan. Salta och peppra.
  10. Rosta i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

Servera med varm rödkålssallad.

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept