Jag insåg att livet är till låns

Amelia Adamo, ambassadör för Hjärt-Lungfonden

Amelia Adamo håller i Hjärt-lungfonden symbol
Amelia Adamo håller i Hjärt-Lungfonden symbol

Den kom som en blixt från klar himmel. Eller snarare som en iskall kyss som påminde mig om att livet är till låns. Jag blev en av 10 000 svenskar som varje år får en TIA (transitorisk ischemisk attack). En TIA är tillfällig syrebrist i något av hjärnans blodkärl, som en liten propp. Om symtomen varar längre än 24 timmar är det en stroke.

Märkte jag något innan? Nej, det var först när jag fick dubbelseende som jag förstod att något inte stod rätt till. Men innan jag tänkt tanken färdigt så satt jag i ambulansen. Sen minns jag inte så mycket mer än att jag var på sjukhuset med sladdar över hela min kropp.

Två dagar senare fick jag komma hem med en kasse piller och förhållningsorder. På icke-listan stod alkohol, salt, grapefruktjuice, lakrits och stressigt liv. Och en månads körförbud.

Jag berättar det här för att jag hela tiden har känt mig som den givna representanten för stridsropet ”70 är det nya 50”, med en livsstil som applåderas. Jag håller ordning på midjemåttet, tränar regelbundet och äter mest Medelhavsmat. Check på allt jag lärt mig som ambassadör för Hjärt-Lungfonden. Men det räckte uppenbarligen inte.

Amelia Adamo
Ambassadör för Hjärt-Lungfonden

Mia von Euler, överläkare vid neurolog- och rehabiliteringskliniken vid universitetssjukhuset i Örebro

Vad är en tia?

Frågorna är många kring TIA, det som i dagligt tal beskrivs som en liten stroke. Överläkare och professor Mia von Euler svarar på vanliga frågor om kärlsjukdomen TIA.

Frågor och svar om TIA

Få tidningen Forskning för hälsa

Fler människor lider och dör av hjärt- och lungsjukdom än av något annat. Som månadsgivare stödjer du forskningen långsiktigt och får varje nytt nummer av tidningen Forskning för hälsa exklusivt i brevlådan.

Bli månadsgivare nu