Ett initiativ för bättre munhälsa

Eltandborste från Philips Sonicare
Eltandborste från Philips Sonicare

Sambandet mellan munhälsa och risken för hjärt-kärlsjukdom är fortfarande relativt okänt hos svenskarna. Initiativet "Borsta för hjärtat" från Hjärt-Lungfonden och Philips ska öka medvetenheten.

Den svenska forskningsstudien Parokrank, har bekräftat att personer med medelsvår till svår tandlossning löper en betydligt högre risk att drabbas av hjärtinfarkt. Parokrank är bara den senaste i raden av vetenskapliga undersökningar som visat på ett samband mellan munhälsa och hjärt-kärlsjukdom, men trots den väletablerade kopplingen visar en nollmätning utförd av Philips Sonicare att en stor del av den svenska befolkningen inte är medvetna om risken.

I Sverige lever över två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Om pågående forskning ytterligare kan bekräfta ett oberoende samband mellan tandlossning och hjärtinfarkt så uppstår möjligheten att förbättra tandhälsan och minska förekomsten av hjärtinfarkt hos befolkningen

– Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Initiativet "Borsta för hjärtat"

För att öka kunskapen kring denna koppling har Hjärt-Lungfonden och Philips Sonicare lanserat initiativet ”Borsta för hjärtat”. Kampanjen har synts brett i Philips Sonicares kanaler, i tv-reklam samt hos återförsäljare som Clas Ohlson, Apotea och Elgiganten. Hjärt-Lungfonden har kommunicerat budskapet i sina kanaler och dessutom har olika informationsinsatser genomförts, som en folder riktad till tandläkare med fakta om kopplingen mellan munhälsa och hjärt-kärlsjukdom.

Ruth Dolla, ansvarig för media, PR och partnerskap på Philips, poängterar vikten av att sprida kunskap om hur tandborstning kan påverka hjärthälsan:

– Tandborstning har kommit att handla om det perfekta leendet, men munnen är portalen till kroppen. När någon där ute stressat borstar tänderna för att få en frisk andedräkt, vill vårt initiativ skapa en trigger i medvetandet – ”fortsätt borsta i två minuter, för hjärtats skull”, säger hon.

Initiativets framgångar

Genom initiativet hoppas Philips Sonicare öka medvetenheten om hur munhälsa påverkar hjärthälsan och samtidigt inspirera människor att förbättra sina tandvårdsrutiner. Initiativet visar hur företag kan spela en viktig roll i att stödja forskning och sprida information som främjar folkhälsan.

Kampanjen har redan haft en märkbar effekt. Vid lanseringen visade en nollmätning att cirka 62 % av de tillfrågade inte kände till sambandet mellan munhälsa och hjärt-kärlsjukdom. Drygt ett år senare hade den siffran sjunkit till 43 % – en klar indikation på att insatserna har gett resultat.

Vikten av sambandet mellan tand- och hjärthälsa

Bakteriebeläggning, eller plack, som byggs upp på tänderna kan orsaka tandköttsfickor och inflammation. Denna inflammation tros också påverka åderförkalkningen i hjärtats kranskärl och kan öka risken för hjärtinfarkt eller stroke.

Personer med diabetes är särskilt utsatta, då de har en ökad risk för både tandlossning och infektioner. Sämre blodsockerkontroll kan främja bakterietillväxt i munnen, vilket i sin tur kan förvärra hjärtsjukdomar. God munhälsa kan därför bidra till förbättrad blodsockerkontroll och minskad risk för komplikationer.

Man i tandläkarstol och tandläkare som utför undersökning

Tandlossning är farligt för hjärtat

Parokrankstudien är den senaste i raden av vetenskapliga undersökningar som visat på ett orsakssamband mellan tandlossningssjukdom, parodontit, och hjärt-kärlsjukdom.

Ta del av studiens resultat