Postkodlotteriets stöd

21 miljoner kronor från Postkodlotteriet

Tack vare Postkodlotteriets lottköpare fick vi för 2021 ta emot 21 miljoner kronor till den livsviktiga forskningen.

Hjärt-Lungfonden är förmånstagare till Postkodlotteriet sedan 2007. Fram till idag har vi tagit emot hela 319 miljoner kronor. Det betyder många viktiga forskningstimmar i jakten på nya behandlingar som räddar och förlänger liv.

– Vi är oerhört tacksamma över att få vara en av Postkodlotteriets förmånstagare. Pengarna vi tar emot går till forskning som kan rädda liv och ge bättre behandlingar för drabbade. Vår vision är att besegra hjärt- och lungsjukdomarna som är de sjukdomar som skördar flest liv i Sverige idag, säger Kristina Sparreljung, Hjärt-Lungfondens generalsekreterare.

Stora forskningsanslaget

Tack vare Postkodlotteriet, alla lottköpare och andra generösa bidrag kommer Hjärt-Lungfonden i år för åttonde året i rad dela ut Stora forskningsanslaget om hela 15 miljoner kronor. Det är det största enskilda forskningsanslaget i Sverige inom hjärt-lungområdet. Flera andra forskare har också kunnat fortsätta sitt viktiga arbete tack vare stödet från Postkodlotteriet.

Extrautdelning för satsningar på Covid-19

Pandemin har ökat människors utsatthet runt om i världen, inte minst drabbas alla de som lever med hjärt- och lungsjukdomar. Vi är därför glada över att vara en av de organisationer som fick vara med och dela på 1 miljard kronor från Postkodlotteriet. Hjärt-Lungfonden fick ett extra stöd på 2,1 miljoner kronor! Dessutom valde många privatpersoner som vunnit på lotteriet att avstå sin vinst till förmån för hjärt- och lungforskning. Pengarna kommer bland annat att stödja forskning om Covid-19 kopplat till hjärt- och lungsjukdomar.