Vinterbadade för forskningen

På nyårsafton tog en grupp modiga personer ett iskallt dopp för att samla in pengar till forskningen om hjärt-kärlsjukdom.

Grupp med vinterbadare på en snötäckt strand

Det var tredje året i rad som initiativtagaren Anna-Carin Nordin trotsade kylan i det nollgradiga vattnet för en god sak.

-När min mamma Sigrid fick en allvarlig stroke för drygt tre år sedan bestämde jag mig för att göra något för att samla in pengar till forskningen. I många andra länder har man tradition av juldopp och nyårsdopp och på så sätt fick jag idén till insamlingen, säger Anna-Carin.

Det finns en anledning till att det blev just simning. Anna-Carin är maratonsimmare och världens första kvinnliga Seven Oceans Swimmer, vilket betyder att man avklarat simning i långdistans i sju olika etapper i världshaven.

På nyårsafton var det åtta tappra simmare som samlades vid Sörfjärden i Hälsingland. Kvar på stranden stod ytterligare ett trettiotal personer som samlats för att heja på vinterbadarna och stötta insamlingen.

-Jag hade gjort en burk där jag skrivit upp Hjärt-Lungfondens swish-nummer och så fick man välja om man lade i pengar eller swishade en slant. I år fick vi in 1 080 kronor och jag hoppas kunna engagera ännu fler nästa år, berättar Anna-Carin.

Starta en egen insamling

Vi behöver vara fler som ger till forskningen. Starta en egen insamling och bjud in dina vänner och bekanta att hjälpa till.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare