Springer till minne av lillebror

På en semesterresa kollapsade tjugoårige Emir plötsligt på gatan. Trots snabba upplivningsförsök vaknade han inte igen. Efter Emirs hastiga bortgång startade hans syster Azra en insamling till forskningen om långt QT-syndrom. Läs Azras berättelse om hur hon vill öka medvetenheten om den för många okända hjärtsjukdomen.

Man och kvinna framför tält på ett springlopp

I september 2014 sprang jag och min lillebror loppet Color Run i Lund. Vi hade bott i både olika städer och länder ett tag och tänkte att det kunde bli en ny tradition att göra tillsammans varje år. Vi är spralliga av oss så att springa ett lopp tillsammans där man har kul och kastar färg på varandra kändes som gjort för oss.

Men så händer det ofattbara. Bara ett halvår efter att vi springer det första loppet går min lillebror bort.  Jag vill ändå hålla vårt löfte och beslutar mig för att återigen springa Color Run till minne av Emir och för att uppmärksamma sjukdomen och vår insamling till forskningen. Både vänner och familj ansluter sig och några reser till och med in från utlandet, för att vara med.

Fick diagnosen långt QT-syndrom

Vid ca nio års ålder fick min lillebror diagnosen långt QT-syndrom, en sjukdom som stör hjärtats rytm och ofta orsakar svimningsanfall. Han var en aktiv person som älskade att spela fotboll men tvingas lägga det på hyllan. Istället började han lägga mer tid på musiken och skrev och spelade in egen musik. Mycket tid gick också till skolan då han både var ambitös och visste han ville plugga vidare efter gymnasiet.

På våren 2015 åkte Emir tillsammans med sina vänner på en efterlängtad resa till Teneriffa.  På väg tillbaka till hotellet en kväll kollapsade han helt plötsligt och utan förvarning på gatan. En av vännerna som kunde hjärt-lungräddning började genast med upplivningsförsök, men utan resultat. När ambulansen kom till platsen försöker också dom med upplivningsförsök, men det var redan för sent.

Inte bara äldre som drabbas av hjärtsjukdom

Att allting hände i ett annat land har gjort händelsen till en extra svår tid för familjen eftersom vi inte var på plats och haft svårt att få svar på vad som egentligen hände. Ett sätt att bearbeta sorgen har varit att försöka sprida information om Långt QT-syndrom för att inte fler ska behöva genomgå samma sak som vi.

Vi startade en digital insamling till Hjärt-Lungfonden och bjöd in släkt och vänner att bidra. Informationen om insamligen spreds i sociala medier och i radio- och tidningsintervjuer. Vi valde att avsluta insamlingen i samband med att vi skulle springa Color Run i september, och hade då överträffat vårt mål på 20 000 kronor tack vare bidrag från både vänner, familj och personer vi inte känner. Vi är så tacksamma att vi fått uppleva en så stor medmänsklighet, stöd och värme i vår sorg.

Det känns viktigt att öka kunskapen om att det inte bara är äldre personer som drabbas av hjärtsjukdomar, men också att bidra till att inte fler ska behöva förlora sina nära och kära. Tillsammans kan vi förändra och rädda liv!

Azra Beslagic, Emirs syster

För tredje året i rad har nu Azra och hennes familj startat en insamling för att främja forskningen och öka kunskapen kring LQTS.

Starta en egen insamling

Vi behöver vara fler som ger till forskningen. Starta en egen insamling och bjud in dina vänner och bekanta att hjälpa till.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare