Spring för livet

Mathilda Öberg och Emma Tapper går tredje året på teknikprogrammet i Staffansgymnasiet i Söderhamn. Båda är aktiva personer som tycker om allt från löpning till lagsporter. Genom Ung Företagsamhet har de startat UF-företaget Spring för livet där en del av vinsten går till Hjärt-Lungfonden.

Två unga tjejer i träningskläder i en park med höstlöv

Berätta om Spring för Livet UF!

Spring för Livet UF vill anordna ett välgörenhetslopp där deltagarna får en rolig och meningsfull upplevelse. I april ska vi anordna ett välgörenhetslopp där alla intäkter går till Hjärt-Lungfonden. Vårt event ska gå hand i hand med glädje, vårkänslor och viljan att göra skillnad. Vi vill att loppet ska kunna jämföras med ett kosläpp där deltagarna är fulla av energi och lyckliga över att vara ute i vårsolen och kanske njuta av en kopp kaffe efter loppet. 

Hur kommer det sig att ni startade projektet?

Vi båda kände att vi ville göra skillnad och hjälpa andra människor och inte tjäna pengar på vårt företag själv. Genom UF-företagande såg vi en chans att utvecklas och testa våra gränser och vad vi är kapabla till att göra. Vi satte oss ner och funderade på vad vi har för styrkor och drog slutsatsen att vi båda sociala, brinner för träning och hälsa samt att vi vill förbättra livsvillkoren för våra medmänniskor. Vi såg direkt att det här var det bästa alternativet för oss, där vi kan kombinera alla våra styrkor. 

Har ni gjort något liknande innan?

Ingen av oss har tidigare haft ett företag eller ett event. 

Har ni några råd ni vill dela med er av till andra?

Fundera över vilka styrkor och intressen du har och våga tänka utanför ramarna. Skriv ner allt du kan komma på som du skulle tänka dig att göra och sikta högt. Ju högre mål du har, ju längre kommer du. Kom på en idé som bygger på nått du är intresserad av, det är lättare och roligare att jobba med någonting som du brinner för. Utnyttja ditt sociala nätverk, du kan ha stor hjälp av att känna folk inom olika områden. 

Finns det någon anledning till att ni har valt just Hjärt-Lungfonden?

Det första vi kom att tänka på när vi sa att vi ville skänka pengarna till välgörenhet, var just Hjärt-Lungfonden. Just för att löpning och träning hör ihop med hjärt- och kärlsystemet och lungorna. För att förbättra hjärt- och lunghälsan är det viktigt att motionera, vårt lopp uppmuntrar till motion och glädje samtidigt som du gör någonting gott för dig själ och för någon annan. 

Starta en egen insamling

Vi behöver vara fler som ger till forskningen. Starta en egen insamling och bjud in dina vänner och bekanta att hjälpa till.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare