Smyckessmide till förmån för Hjärt-Lungfonden

Hon tävlar i skidspåren, men den största kampen har 17-åriga Axelina Jonsson fört mot sin egen hjärtsjukdom. Nu startar hon UF-företag där en del av vinsten går till Hjärt-Lungfonden.

Äldre man i arbetskläder håller om ung tjej på en bänk

Kanske har Axelina Jonsson haft sjukdomen hela livet, men den började ge sig till känna först när hon som 15-åring började satsa ordentligt på skidåkningen. När träningsmängden ökade gick också pulsen upp, ordentligt.

– Jag skaffade pulsklocka och såg att pulsen ofta gick upp mot 230, men fick höra av andra att det säkert var fel på klockan.

Samtidigt kände Axelina att något var fel i kroppen. Benen stumnade, det dunkade i bröstet, och hon som var van vid att springa uppför slalombackar orkade helt plötsligt inte åka skidor snabbare än att någon lätt kunde promenera bredvid i sakta mak. Undersökningar följde, och det visade sig att hon led av förmakstakykardi, det vill säga rubbningar i hjärtats elektriska impulsbildning. En första operation genomfördes, sedan en andra, men Axelina blev inte bättre.

MORFAR & JAG

  • Axelina tillverkar hjärtformade smycken i sitt UF-företag som hon döpt till Morfar & jag.

  • UF är förkortningen för Ung Företagsamhet, vilket är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation.

  • I ett UF-företag lär sig ungdomarna, under ett år, hur det är att vara företagare genom att starta, driva och avveckla ett företag utifrån en egen idé.

  • Vill du köpa smycket från Morfar & jag och därmed stödja Hjärt-Lungfonden? Besök: www.facebook.com /morfarochjag

Delade erfarenheten av hjärtsjukdom med morfar

Sommarlovet 2017, när hon visste att hennes konkurrenter i skidspåren skulle träna till max blev hon själv utmattad av att knäppa på sig rullskidorna. Men det fanns någon nära som förstod precis hur det kändes. Morfar Sune Hammarin hade själv genomgått en bypassoperation och hade det lika tufft med orken som Axelina.

 – Vi har alltid varit ett team morfar och jag, men under den här perioden kom vi varandra ännu närmare.

Till slut kom augusti och den tredje operationen, och efter en lång och tuff återhämtning var kroppen i november så pass återställd att hon kunde börja träna igen.

– Det var en så himla härlig känsla! Men också lite konstigt. Innan när jag tog i så tog kroppen slut, men den här gången fick jag bara mjölksyra och kunde åka vidare. Nu är jag så ivrig, nu vill jag bara träna och träna och träna!

Startade UF-företag för hjärtforskningen

Axelina går andra året på ekonomiprogrammet på skidgymnasiet i Torsby, och precis som sina klasskamrater har hon under hösten startat ett UF-företag. Tillsammans med morfar som i 15 år har jobbat med smide började hon designa hjärtformade smycken under företagsnamnet Morfar & jag.

– Jag ville sälja något som jag kan stå för, något som berättar min historia.

Dessutom har Axelina bestämt att en del av överskottet från företagets intäkter ska gå till Hjärt-Lungfonden.

– Den hjälpen jag fick, den får inte alla i världen i dag. Och min morfar, han hade inte levt om det inte hade varit för hans operation. Det är värt så mycket, och jag ger hellre bort pengar och får mer tid med nära och kära än gör en stor vinst i mitt företag. 

Vann två priser för sitt UF-företag

Axelinas företag "Morfar och jag" utsågs till Årets UF-företag i Värmland och fick dessutom pris som årets hållbara företag. Stort grattis till Axelina! Se filmen där Axelina presenterar sitt företag. 

Starta en egen insamling

Vi behöver vara fler som ger till forskningen. Starta en egen insamling och bjud in dina vänner och bekanta att hjälpa till.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare