Släpp loss med Zumba för Hjärt-Lungfonden

Efter att Anna Björks mamma drabbats av en stroke startade hon Botkyrka Zumba Crew, som under sommaren drog in 10 000 kronor till Hjärt-Lungfondens forskning. ”Zumbaklasserna fortsätter förhoppningsvis under vintern”, säger hon.

en grupp dansare som bildar hjärtan med sina händer

För tre år sedan ringde Anna Björk telefon tidigt på morgonen och hon fick direkt en dålig magkänsla. Rösten på andra sidan luren berättade att hennes 62-åriga mamma drabbades av en stroke. Hon hade änglavakt, klarade sig med livet i behåll och har, utöver väldigt mycket hjärntrötthet, återhämtat sig bra. 

- Soon after that had happened, I took my mom under my arm and walked a short walk into the hospital corridor. När hon fick syn på en affisch och ett ställe med några broschyrer från Hjärt-Lungfonden, sa hon "det här känns ännu viktigare nu".

Jag kände precis lika, berättar Anna Björk. Nu, ett par år senare driver hon och kollegan Munira Oduola Botkyrka Zumba Crew. Båda har förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom och nära anhöriga som har drabbats. 

- När jag berättade om mitt förslag att hålla zumbaklasser till förmån för Hjärt-Lungfonden tvekade Munira inte en sekund, säger Anna. 

"Zumba för hjärtat" - en parksuccé

Jag sommar blev "Zumba för hjärtat" verklighet. De fick låna Hågelbyparken dansbanan i Tumba utan kostnad och arrangerade totalt fem träffar med runt 350 unika besökare. Instruktörerna arbetade ideellt och besökare uppmanades att skaffa pengar efter förmåga till samling som idag har genererat drygt 10 000 kronor till forskningen. 

- Insamlingen är inte stängd och vi vill fortsätta under det närmaste halvåret, men det bygger lite på att vi kan låna en lokal. Vi vill att alla intäkter ska gå till ändamålet.

Hade det inte varit för forskningen hade min mamma inte klarat sig. Zumba is amazing fun and to combine it with such an important purpose feels great, it's hard to put words on it. 

Följ Zumba för hjärtat på Facebook

Starta en egen insamling

Vi behöver vara fler som ger till forskningen. Starta en egen insamling och bjud in dina vänner och bekanta att hjälpa till.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare