Gör armband för strokeforskningen

När Kristina Hellgren drabbades av stroke startade döttrarna Sara, 21, och Josefine, 17, en egen insamling.

Två tjejer håller påsar med handgjorda smycken

Ge aldrig upp. Så står det på de färgglada armbanden som systrarna Sara och Josefine Hellgren från Avesta gör.
– Vi blev inspirerade till budskapet av mammas kämpaglöd att bli bättre, säger Sara. Deras mamma Kristina drabbades nämligen av stroke 2013. Hon blev förlamad i kroppens hela högra sida. I dag mår hon relativt sett bra. Hon tränar på att gå och att röra högerarmen. Talet försvann men har nu kommit tillbaka. 

En god idé blev snabbt verklighet

Ungefär ett år efter Kristinas insjuknande satt familjen och pratade om cancer och de armband som gjordes till stöd för cancerforskningen.
– Men ingen hade gjort något liknande för strokeforskningen, så vi bestämde oss för att ta kontakt med Hjärt-Lungfonden, säger Sara.
Systrarna fick tips av Lotta Johansson på Hjärt-Lungfonden om hur de skulle gå till väga. De bollade idéer, provade att göra ett första armband, och sedan började de sälja armband via en Facebooksida. 

Populära armband – 56 000 kronor till forskning om stroke

Armbanden kostar 100 kronor styck och alla intäkter från försäljningen går till Hjärt-Lungfondens forskning om stroke.
– Det första målet var att sälja 50 armband och vi trodde väl att bara nära och kära skulle köpa och att vi kanske skulle sälja 100 totalt, säger Josefine.
Nu har Sara och Josefine fått ihop 56 000 kronor till forskning om stroke, vilket betyder att de har sålt 560 armband.
– Det känns jättebra, långt över vår förväntan, så vi är väldigt nöjda, säger Sara.

Systrarna om insamlingen: Det är lätt att sätta igång

Hela familjen är engagerad i att ”pärla armband” och mamma Kristina är stolt och rörd över döttrarnas initiativ. Tjejerna har stängt försäljningen via Facebook, men säljer armband via föräldrarnas cykelbutik och Hemköp i Avesta.
– Det går att göra skillnad bara man vill. Tycker man att det saknas en insamling är det bara att köra igång. Man behöver inte vänta på att någon annan gör det, säger Sara.

Två flickor håller om varandra och skrattar

Vill du hjälpa forskningen genom att starta din egen insamling?

Att driva en insamling är ett fint sätt att engagera sig i en livsviktig fråga. Ta hjälp av släkt och vänner för att samla in pengar till forskningen så att fler kan få längre och friskare liv.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare