Linn förlorade sin pappa i hjärtinfarkt

Linn förlorade sin pappa i hjärtinfarkt

Linns pappa hade drömmar om att flytta till Spanien vid pensionen och spela golf varje dag. Men en hjärtinfarkt gjorde att han inte ens han fylla 60 år. Därför startade Linn en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Min pappa var en person med stor humor och han älskade att spela golf och kolla på formel 1. Han var egenföretagare och jobbade där som elektriker. Vi var mycket nära varandra och delade framförallt golfen som ett gemensamt intresse. Vissa dagar förstår jag fortfarande inte att han är borta nu, allt kom från ingenstans. Han hade drömt i många år om att flytta till Spanien vid pensionen och spela golf varje dag. Nu hann han inte ens fylla 60 år.

Jag startade min insamling för att min pappa dog väldigt hastigt i december förra året. Han blev bara 57 år och drabbades av en hjärtinfarkt och till följd av det ett hjärtstillestånd. Han var inte hemma vid tillfället och vi hann aldrig prata med honom då han låg nedsövd i 5 dygn innan han gick bort. Syrebristen i hjärnan var alldeles för stor efter hjärtstilleståndet.

Jag har tänkt så många gånger att vi skulle åkt till sjukhuset direkt, men nu i efterhand vet vi att det inte hade spelat någon roll då han aldrig var kontaktbar. Till hans begravning valde vi att be om donationer till Hjärt-Lungfonden istället för blommor som senare bara skulle försvinna.

Startade min insamling för att hedra pappa men också för att kanske andra ska kunna räddas och lära sig upptäcka hjärt- och kärlsjukdomar i tid. Min pappa hade haft kärlkramp vid några tillfällen innan sin infarkt men hade inte förstått vad det varit.

Vi hade varit utomlands veckan innan det hände med hela familjen, och då hade pappa vaknat på natten av att han hade ont i bröstet. Men envis som pappa var/är så väntade han ut det och tänkte att det inte var något farligt. Vi kom hem på en lördag och på torsdagen efter så vaknade pappa återigen av att han hade ont i bröstet. Mamma hade tidigare sagt till honom att han borde gå iväg och kolla upp det men han avfärdade det och trodde det var på grund av att han var stressad på jobbet. Torsdag morgon iallafall och han vaknar tidigt av att han har så ont i bröstet att han måste ställa sig upp och andas. Han försöker vänta ut det som han hade gjort en gång tidigare och väntar tills kl 7 när vårdcentralen öppnar för att ringa dit. När han ringer har de ingen tid utan råder honom att åka till akuten. Han kommer till akuten ca 10:00 och får göra prover, ta EKG. Men de hittar ingenting, allt ser bra ut. Pappa är hemma hos mig den eftermiddagen och vi båda är glada över att det inte var någonting fel med hjärtat iallafall.

Dagen efter är mamma och pappa hemma hos mig, det är en fredag och vi äter lite mat och spelar spel. Vi har jättetrevligt och pratar om att vi måste göra detta flera gånger. Pappa ber mig smörja in honom på ryggen, bakom hjärtat, med voltaren för att han har ont i en muskel.

Sedan kommer lördag. Pappa är hos en kompis i Västerås under eftermiddagen för att fixa med sin bil. Han får bröstsmärtor återigen men det går över ganska fort denna gången. De äter och diskuterar vad som kan ligga bakom hans tryck över bröstet, men ”vilken tur att det inte var något med hjärtat iallafall”. Efter maten får han ont igen, men det är värre. De väljer att skjutsa pappa in mot Västerås sjukhus med bil, då han fortfarande är vid hyfsat gott mod. 5 minuter från sjukhuset säger pappa till sin kompis att han ska ringa mamma och berätta vad som händer, men kompisen råder honom att ringa 112 istället. En kort stund in på samtalet med sjukhuset kollapsar pappa i bilen och fick troligtvis redan då ett hjärtstopp. På sjukhuset är dom beredda att ta emot bilen, men hans hjärta startar inte på ca 10 min. Han ligger sedan nedsövd på intensiven från lördag-onsdag, då vi får reda på att han är hjärndöd och inte kommer överleva. Vi i närmaste familjen har sovit över på intensiven varje dag.

Hur vi fick reda på att hade hänt och allt som hände är genom hans kompis. När pappa är på väg in till sjukhuset ringer hans kompis och berättar att pappa är på väg in men hon säger att ”han ringer väl när han kommit in på akuten”. Mamma, min syster och jag börjar dock bli oroliga när pappa aldrig ringer upp och vi ringer då till sjukhuset i Västerås. Där säger de att de ska kolla upp och ringa tillbaka. En timme senare, sent på lördagkvällen får vi ett samtal om att en man har kommit in med ett allvarligt hjärtstopp och  nu ligger på intensiven. Vi alla får en chock och kastar oss in i bilen till Västerås (det tar 1,5h dit). Vi hade inte fattat att det var något allvarligt, vi väntade ju på att han skulle ringa och berätta hur det gick.

Starta en egen insamling

Vi behöver vara fler som ger till forskningen. Starta en egen insamling och bjud in dina vänner och bekanta att hjälpa till.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare