Jessica förlorade sin make i ett hjärtstopp

Jessica förlorade sin make i ett hjärtstopp

Jessica träffade min make 1997, från första kvällen var de oskiljaktiga. De har tre söner tillsammans. Sommaren 2018 hade Peter, Jessicas man, lite semesterdagar kvar, Jessica hade börjat jobba och deras två äldsta söner sommarjobbade. Peter bestämde sig för att ta med sig yngste sonen, då 10 år, till Öland för att hälsa på en arbetskamrat som var där på semester.

- Den 31 juli säger vi hejdå vid bilen, jag säger "kör försiktigt", Jessica

Den 1 augusti klockan 11.30 ringer yngste sonen och skriker i panik att "pappa ligger på marken, han svarar inte när jag ropar på honom". Peter hade drabbats av ett hjärtstopp. Det som sedan följer är en fruktansvärd resa till Kalmar dit Peter förs, och sedan till Linköping där han dödförklarades 2 augusti klockan 16.13. Han återfick aldrig medvetandet.

Peter organdonerade, hjärta, lungor och njurar. Hjärtat var friskt, ingen kunde förklara varför det stannat. Peter var fullt frisk, 45 år, vältränad. Efter en lång väntan kom obduktionsrapporten från rättsmedicin. Peter dog av ett hjärtstopp orsakat av ett getingstick.

- Hur mår jag idag? Det finns inget enkelt svar på den frågan. Jag lever, våra barn lever, det har varit en helvetisk resa så här långt. Vår sorg får vi försöka lära oss leva med. Vi pratar om Peter nästan varje dag, han är alltid med oss, Jessica.

Jessica valde att starta en insamling till Hjärt-Lungfonden, dels för att Peter sedan barns ben haft astma och allergi. Han var allergisk mot nötter, baljväxter och skaldjur. Men inte geting. För Jessica var det viktigt med hjärtat, att hjärta och lungor är så centrala organ samt att de donerade hjärta och lungor (och njurar) till människor som fick ett nytt liv. Jessicas pappa, som dog 2002, i en sepsis orsakad av pnemonie hade också astma och problem med sina lungor.

- All forskning är viktig, jag jobbar själv i vården sedan 30 år och ser hur långt man kommit inom viktiga områden, Jessica.

Starta en egen insamling

Vi behöver vara fler som ger till forskningen. Starta en egen insamling och bjud in dina vänner och bekanta att hjälpa till.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare