I år fick Levis dansa runt midsommarstången

På grund av svår astma har Amanda Smedegaard åkt ut och in på sjukhus sedan hon var två år. Efter att hennes son Levis vid två års ålder också drabbats av lungproblem valde Amanda att starta en insamling på Facebook för att bidra till forskningen.

Mamma och son med napp pussas

Amanda Smedegaard är en aktiv, 25-årig mamma till två barn – Levis och Lykke. Amanda har sedan två års ålder drabbats av svåra astmaanfall som lett till många nätter på sjukhus. 2016 var det dags igen – men denna gång var det Levis, nyss fyllda två år, som blev sjuk.

Det man först trodde var ett astmaanfall visade sig så småningom vara betydligt värre. Levis vänstra lunga var kollapsad, och efter en ambulansfärd från Kristianstad opererades han i Lund. Efter operation kunde man konstatera att det var en slempropp som hade blockerat hans lunga, men orsaken till detta är fortfarande oklar.

Pojke med blå mössa och väst i höstlandskap

Idag får Levis gå på täta lungröntgen för att se så lungorna håller sig fina. Han har nedsatt immunförsvar och har mediciner hemma som både är långtidsverkande och snabbverkande, om han skulle få svårt att andas. 

– Trots att det snart gått ett år så går man ändå på nålar. Men jag är så glad att det gick så bra som det gjorde, tack vara kompetenta läkare. Idag tar vi vara på varje dag, lever, njuter och älskar, säger Amanda. Inför sin 25:e födelsedag startade Amanda en insamling via Facebook, eftersom hon ville att så många som möjligt som kunde och ville skulle bidra till forskningen som ger människor mer tid att leva. Som den gjort för Levis, som i år äntligen fick chansen att dansa runt midsommarstången, något han missade förra året.

Starta en egen insamling

Vi behöver vara fler som ger till forskningen. Starta en egen insamling och bjud in dina vänner och bekanta att hjälpa till.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare