Hjärtegolf samlar in viktiga pengar till forskningen

Efter att Martin Sahlberg drabbades av hjärtstopp och fick en pacemaker inopererad ville han ge tillbaka för den fina hjälp han fått. Då kom idén att göra om en golftävling som han tidigare anordnat på skoj till en tävling till förmån för hjärtforskningen.

Tre manliga golfare håller i rött hjärta av glas

I augusti 2018 hålls den fjärde upplagan av Salles hjärtegolf i Östersund. Det var efter en pacemakeroperation för nästan fem år sedan som Martin Sahlberg startade tävlingen som under fyra år samlat många viktiga tusenlappar till Hjärt-Lungfonden.

-Jag hade känt mig lite trött och hängig en period, men sen kom mer tydliga symtom ganska plötsligt. Mina fingrar blev kalla och jag var sned i kroppen. När jag kontaktade läkarcentralen trodde de först att jag fått en liten blodpropp, en så kallad tia, berättar Martin.

Martin blev inlagd på en strokeavdelning för observation och under natten stannade hans hjärta plötsligt tre gånger. Det längsta stoppet var 14 sekunder då upptäckte läkarna ett problem med sinusknutan i Martins hjärta som troligen funnits med sedan födseln.

-Läkaren sa att jag kunde välja mellan att få en pacemaker och att bli skickad för utredningar som kunde ta några månader. För mig var valet enkelt och måndagen därpå låg jag på operationsbordet, säger Martin.

Startade insamling för att ge något tillbaka

I samband med operationen läste Martin på mycket om att ha en pacemaker och hittade mycket information på Hjärt-Lungfondens webbplats. Då väcktes tanken att göra om golftävlingen han brukade anordna som ett jippo till ett evenemang till förmån för forskningen.

Många företag nappade på konceptet och ville stödja tävlingen och deltagandet har växt för varje år. 2017 samlade tävlingen in strax under 30 000 kronor och nu vill Martin slå det resultatet.

Att dela med sig av erfarenheten har gett framgång

På frågan om han har några tips till andra som startar insamlingar svarar han att man inte ska fundera så mycket.

-Det är bara att starta igång och gå ut och prata om det. Att använda sin egen berättelse och berätta om det man varit med om gör att andra får lättare att relatera. Många har hört av sig och berättat om liknande historier och andra som också har en pacemaker har delat sina erfarenheter, berättar Martin.

Idag kan Martin jobba och träna som vanligt med sin pacemaker, men vid stressiga perioder kan han känna av hjärtat. Han är glad över den hjälp han fått och uppmanar andra som kan att göra liknande initiativ:

-Pengarna behövs. De statliga pengarna räcker inte till för forskningen och alla som har ork och vill kan bidra.

Starta en egen insamling

Vi behöver vara fler som ger till forskningen. Starta en egen insamling och bjud in dina vänner och bekanta att hjälpa till.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare