Annelii samlar in pengar till forskningen efter mannens död

Han var en närvarande pappa, make, bror, svåger vän, medmänniska. När Johan rycktes bort av en tyst infarkt, bara 47 år gammal, startade hustrun Annelii en insamling i hans namn.

Medelålders man med hund i koppel i fjällmiljö

Den 10 februari höll Annelii Andersson och dottern på att förbereda middagen när de hörde konstiga ljud från sovrummet. Där låg Anneliis man Johan och vilade sig efter att ha varit ute och kört skoter, men när Annelii rusade in såg hon att hela kroppen höll på och krampade.

–  Jag lyckades vända på honom, och då fick jag den sista medvetna blicken. Sen försvann han.

Johan hade drabbats av en infarkt i hjärtats bakre kammare, och trots att Annelii och hennes styvfar startade hjärt-lungräddning på en gång gick hans liv inte att rädda. Han lämnade tre barn – Niklas, Amanda och Elias.

– Plötsligt stod hela vår värld i brand, säger Annelii.

Insamling för hjärtforskning istället för tackkort

När hon senare satt och diktade en vers till dödsannonsen bestämde hon sig, tillsammans med Johans syster Jenny, för att starta en insamling i Johans namn. I stället för att lägga pengar på tackkort och porto skulle familjen låta den summan vara grunden till insamlingen.

– Ett tackkort hamnar i en byrålåda och slängs bort och det kändes bara malplacerat att lägga pengar på det. Johan var så mycket mer än ett tackkort som försvinner.

”Forskning kan förebygga infarkterna”

På minnesstunden berättade Annelii att i stället för tackkort skulle en insamling startas i Johans namn, något som fått positiv respons.

– Johan gick bort i en tyst infarkt, det vill säga en infarkt utan symtom. Jag hoppas att de pengar vi samlar in kan hjälpa forskningen att upptäcka och förebygga de här infarkterna i tid.

Var och varannan dag delar Annelii insamlingen på Facebook och påminner vänner om vikten av fortsatt stöd för Hjärt-Lungfondens arbete.

– Vi lever, det gör inte Johan. Skippa fredagsölen och skänk en slant i stället brukar jag säga.

Två flickor håller om varandra och skrattar

Vill du hjälpa forskningen genom att starta din egen insamling?

Att driva en insamling är ett fint sätt att engagera sig i en livsviktig fråga. Ta hjälp av släkt och vänner för att samla in pengar till forskningen så att fler kan få längre och friskare liv.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare