Amandas mormor lever med lungsjukdomen KOL

När Amanda var yngre drabbades hennes mormor av KOL och hon går numera ingenstans utan syrgas. Hon blir andfådd bara av att gå ut till bilen vilket är smärtsamt att
se. Hon har även drabbats av hjärtinfarkt och åker in för lunginflammation årligen numera.

Äldre kvinna med syrgasslang och tonåring med bakåtvänd keps

När Amandas mormor fick KOL är lite oklart, hon vet det inte exakt själv, men 2009 fick hon
börja med syrgas. Beskedet fick hon förmodligen strax innan det då hon åkte in till sjukhuset för att hon hade svårt att andas.

Förutom syrgasen har hon länge använt olika typer av inhalatorer och fått rådet att försöka gå ut på korta promenader så ofta hon kan. Hon har på senare år även hemtjänst som kommer ut till henne dagligen.

Trotts detta är hon idag pigg och glad, dricker sitt kaffe, löser sina korsord och då och då
tar sin promenad varvet runt huset (trotts att hon egentligen inte orkar).

Anledningen till att jag väljer att samla in och själv skänka pengar till Hjärt-Lungfonden är kort och gott min mormor. Min mormor är den bästa människan jag vet och kommer alltid att vara, säger Amanda

När jag i julas frågade vilken fond hon ville att jag, som julklapp, skulle donera till i hennes namn sa hon direkt Hjärt-Lungfonden. Därför valde jag även att starta insamlingen till fonden i och med min födelsedag.

Forskningen är viktig så att unga människor får leva ett långt liv och så att äldre människor, som min mormor, får spendera mer tid med sina barnbarn.

Mitt namn är Amanda, jag bor i Uppsala och är 28 år. Jag jobbar med bagagehantering på
Arlanda. Jag är uppvuxen utanför Uppsala på mina föräldrars bondgård (som mina morföräldrar drev innan dem). För ca 8 år sedan sålde vi gården och jag flyttade hem till
min mormor och morfar, för att sedan flytta till Falun för att studera på högskola i 3 år. Sedan dess har jag bott och jobbat i Uppsala, tills för 3 år sedan då jag började jobba på Arlanda.

Två flickor håller om varandra och skrattar

Vill du hjälpa forskningen genom att starta din egen insamling?

Att driva en insamling är ett fint sätt att engagera sig i en livsviktig fråga. Ta hjälp av släkt och vänner för att samla in pengar till forskningen så att fler kan få längre och friskare liv.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare