24 timmars rodd ska dra in pengar till forskning

I Trelleborg ska det snart ros för livet. Under ett dygn ska åtta lag hålla igång ett antal roddmaskiner och samtidigt samla in pengar till hjärt-lungforskning. - Vi älskar att hjälpa till och inspirera andra att röra på sig, säger Jonas Larsson, en av initiativtagarna till Ro för Livet.

Två unga män i träningskläder på ett gym

Under helgen den 1 till 2 december är det dags för den andra omgången av Ro för livet, ett initiativ för att samla in pengar till olika ändamål. I år har arrangören Enkelt Never Satisfied bestämt sig för att alla insamlade pengar ska gå till Hjärt-Lungfonden. Anledningen till det är att två personer, som tränade på gymmet där evenemanget ska vara, avled i plötsligt hjärtstopp men också för att en 17-årig pojke från grannorten Smygehamn gick bort av samma orsak tidigare i höst.

- Allt det ligger väldigt nära oss som också tränar. Det som hände den 17-åriga pojken har berört oss och många andra. Det är fruktansvärt och vi vill göra vad vi kan för att hjälpa forskarna att hitta orsaken till att varför man kan drabbas av plötsligt hjärtstopp, säger Jonas Larsson.

Skänker en krona per kilometer

Ro för livet innebär att ett antal lag och privatpersoner förfoga över två roddmaskiner. Under 24 timmar ska de tillsammans ro i olika omgångar. Maskinerna får aldrig stanna.

- Målet är att maskinerna ska vara igång hela tiden för att vi ska samla in mycket pengar, säger Jonas Larsson.

För varje kilometer som deltagarna ror skänks en krona. Företag på orten donerar sedan en krona per kilometer som alla maskiner tillsammans har lyckats ro ihop. Förra året roddes 118 825 kronor in som gick till Ronald McDonald-huset i Lund.

- Målet i år är självklart att samla in ännu mer och få fler som engagerar sig. Jag hoppas och tror att vi kommer att lyckas men oavsett summa kommer vi att vara nöjda. Alla pengar är lika viktiga, fortsätter Jonas Larsson.

Bidra till forskning

Förutom pengarna från roddeventet kommer alla intäkter från ett lotteri och en caféteria, där vinster och fika har skänkts från företag på orten, att gå till Hjärt-Lungfonden. På plats kommer det även att finnas fler möjligheter att bidra till insamlingen.

- Vi hoppas att vi kan bidra med pengar till forskning som kan leda till att fler överlever. Att göra det på ett sätt där träning och motion ingår är väldigt roligt. Förhoppningsvis kan vi också inspirera andra att leva ett hälsosammare liv, säger Jonas Larsson.

Initiativtagare till insamlingen är förutom Jonas Larsson, Daniel Steen, Linus Bladh, Danne Jönsson och Julijana Domazetoveska.

Två flickor håller om varandra och skrattar

Vill du hjälpa forskningen genom att starta din egen insamling?

Att driva en insamling är ett fint sätt att engagera sig i en livsviktig fråga. Ta hjälp av släkt och vänner för att samla in pengar till forskningen så att fler kan få längre och friskare liv.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare