Han var världens bästa pappa

Han var världens bästa pappa

Ann-Sofie samlade in nästan 10 000 kronor till minnet av sin far: ”Blommor i all ära men de varar bara i några få minuter”

– Blommor är vackra men de varar så kort stund. Pappa var en person som tänkte på andra och då ville vi också göra det för att hedra hans minne. För Ann-Sofie Forslund med familj var det självklart att be om en minnesgåva till Hjärt-Lungfonden i samband med att hennes pappa Tommy Forslund gick bort. – Han var den bästa pappan i världen! Alltid hjälpsam och mycket omtyckt av både familj, vänner och grannar. Tommy Forslund var bara 72 år när han i januari 2018 hastigt gick bort på grund av blodproppar i båda lungorna. Då hade han varit sjuk i KOL i flera år och för barnen var det självklart att i dödsannonsen skriva en rad om att vänner och bekanta gärna fick tänka på Hjärt-Lungfonden för att hedra pappans minne.

– Pappa hade ett väldigt stort hjärta och var dessutom väldigt händig. Han var den som folk ringde till när de behövde hjälp och han ställde alltid upp för alla, han var nästan som en hustomte för grannarna i området där han bodde. Tommy hade registrerat sig som månadsgivare till Hjärt-Lungfonden Men det var inte bara grannar och vänner som fick hjälp av Tommy. När Ann-Sofie och hennes familj gick igenom pappans papper efter att han dött såg de att han hade registrerat sig för att bli månadsgivare till Hjärt-Lungfonden. – Pappa var pigg och alert, men sjukdomen gjorde att han ibland hade oerhört svårt att andas. Jag kommer ihåg vilken panik han kände när han inte kunde få luft och jag tror att han tänkte att även om det var för sent för att forskningen skulle kunna göra något för honom ville han ge sitt bidrag för att andra skulle slippa uppleva det som han fick gå igenom.

25 minnesgåvor kom in

När begravningsentreprenören frågade om de ville skriva något om en minnesgåva i dödsannonsen var det därför självklart för familjen att fortsätta det som Tommy hade påbörjat. Och responsen uteblev inte. Hela 25 minnesgåvor skickades in till ett värde av 9 492 kronor. – Eftersom pappa var så omtyckt tror jag att det var många som ville göra något för att uppfylla hans sista vilja. För oss var det så enkelt, bara att be begravningsentreprenören att skriva några rader i annonsen, och så gav det så mycket.

”Det behövdes en så liten insats från oss”

Ann-Sofie Forslund är själv forskare och har forskat om personer som har haft hjärtstopp utanför sjukhus, något pappa Tommy var mäkta stolt över. Nu hoppas hon att gåvan till pappans minne kan vara en liten del i den forskning som syftar till att andra som lever med hjärt-lungsjukdomar ska få ett bättre liv, och att fler ska slippa insjukna över huvud taget. – Blommor i all ära men de varar bara i några få minuter jämfört med vilket värde man på sikt kan skapa för andra genom att be om en minnesgåva istället. Det behövdes en så liten insats från oss och så gav det ett så stort värde för så många.

Tre anledningar till varför du ska ge din minnesgåvan direkt till Hjärt-Lungfonden

När du ger en minnesgåva kan du gå via oss på Hjärt-Lungfonden eller via en begravningsbyrå eller förmedlare. Här är tre anledningar till varför det är bättre att ge gåvan direkt till oss.

1. Vi tar aldrig någon extra avgift

När en gåva skänks via en begravningsbyrå eller förmedlare får du som givare ibland betala en extra avgift. I vissa fall blir det även en extra kostnad när pengarna förs över till oss. Ger du gåvan via oss kan du vara säker på att alla pengar går till forskningen. 

2. Vi kan redovisa hur mycket pengar som samlades in

Om gåvan skänks direkt till oss har vi full kontroll över hela processen och kan även redovisa till de anhöriga som ordnar begravningen hur mycket pengar som samlades in till forskningen.

3. Vi kan hjälpa dig vid eventuella problem

Har du gett din gåva via en begravningsbyrå och det blir problem med till exempel minnesbladet har vi ingen möjlighet att rätta till det då vi inte har kontroll över den processen.