Han var världens bästa pappa

Ann-Sofie samlade in nästan 10 000 kronor till minnet av sin far: ”Blommor i all ära men de varar bara i några få minuter”

– Blommor är vackra men de varar så kort stund. Pappa var en person som tänkte på andra och då ville vi också göra det för att hedra hans minne.
För Ann-Sofie Forslund med familj var det självklart att be om en minnesgåva till Hjärt-Lungfonden i samband med att hennes pappa Tommy Forslund gick bort.

– Han var den bästa pappan i världen! Alltid hjälpsam och mycket omtyckt av både familj, vänner och grannar.

Tommy Forslund var bara 72 år när han i januari 2018 hastigt gick bort på grund av blodproppar i båda lungorna. Då hade han varit sjuk i KOL i flera år och för barnen var det självklart att i dödsannonsen skriva en rad om att vänner och bekanta gärna fick tänka på Hjärt-Lungfonden för att hedra pappans minne.


– Pappa hade ett väldigt stort hjärta och var dessutom väldigt händig. Han var den som folk ringde till när de behövde hjälp och han ställde alltid upp för alla, han var nästan som en hustomte för grannarna i området där han bodde.

Tommy hade registrerat sig som månadsgivare till Hjärt-Lungfonden
Men det var inte bara grannar och vänner som fick hjälp av Tommy. När Ann-Sofie och hennes familj gick igenom pappans papper efter att han dött såg de att han hade registrerat sig för att bli månadsgivare till Hjärt-Lungfonden.

– Pappa var pigg och alert, men sjukdomen gjorde att han ibland hade oerhört svårt att andas. Jag kommer ihåg vilken panik han kände när han inte kunde få luft och jag tror att han tänkte att även om det var för sent för att forskningen skulle kunna göra något för honom ville han ge sitt bidrag för att andra skulle slippa uppleva det som han fick gå igenom.

25 minnesgåvor kom in

När begravningsentreprenören frågade om de ville skriva något om en minnesgåva i dödsannonsen var det därför självklart för familjen att fortsätta det som Tommy hade påbörjat. Och responsen uteblev inte. Hela 25 minnesgåvor skickades in till ett värde av 9 492 kronor.

– Eftersom pappa var så omtyckt tror jag att det var många som ville göra något för att uppfylla hans sista vilja. För oss var det så enkelt, bara att be begravningsentreprenören att skriva några rader i annonsen, och så gav det så mycket.

”Det behövdes en så liten insats från oss”

Ann-Sofie Forslund är själv forskare och har forskat om personer som har haft hjärtstopp utanför sjukhus, något pappa Tommy var mäkta stolt över. Nu hoppas hon att gåvan till pappans minne kan vara en liten del i den forskning som syftar till att andra som lever med hjärt-lungsjukdomar ska få ett bättre liv, och att fler ska slippa insjukna över huvud taget.

– Blommor i all ära men de varar bara i några få minuter jämfört med vilket värde man på sikt kan skapa för andra genom att be om en minnesgåva istället. Det behövdes en så liten insats från oss och så gav det ett så stort värde för så många.

Här kan du läsa mer om ge en minnesgåva.

Illustration-ikon - Hand som håller i ett ljus

En gåva som består

Att ge en minnesgåva är ett fint sätt att hedra minnet av någon som stått dig nära. Din gåva till forskningen finns kvar när blommor och kransar blommat ut.

Skapa en minnesgåva