Hans har tre diagnoser, hjärtsvikt, KOL och lungemboli

Medan Hans Krona fixar fika vid köksbordet i villan i Ronneby pratar han om handboll i ungdomen och om hur både han och tränaren rökte i pausen. Fimpade gjorde han på 70-talet, men de egna barnen hann dessvärre få sin beskärda dos passiv rökning, inte minst i bilen.

Man i blå tröja sitter på en parkbänk i grönska

Hans Krona

De första känningarna kom under 80-talet, när han var i 40-årsåldern. Andningen var inte som den skulle under löpträningen. Ont i sitt knä hade han också. Inflammation i knäleden, löd diagnosen. Och sedan kom det att dröja drygt 15 år innan han blev ordentligt undersökt. Det skedde när hälsan i mitten av 90-talet dök ner i den första riktigt djupa svackan. Hans hade successivt blivit mindre rörlig, fått svårt att resa sig och kunde knappt hålla i kaffekoppen.

Misstänkt lungcancer

– Det konstaterades att jag drabbats av reumatism. I samma veva kollades lungorna och de misstänkte lungcancer.

Någon canceroperation blev det dock inte eftersom läkarna inte var överens, och ingen kunde slå fast vad de mörka fläckarna på lungorna berodde på. Med medicinering kom rörligheten tillbaka och Hans Krona mådde bättre igen. Han var fullt upptagen med att först resa på uppdrag till jordens alla hörn och senare med att både driva egna företag och hjälpa andra att driva deras. Dessutom skrev han böcker om ledarrollen och om företagskultur. Tio stycken har det hunnit bli. Orkade han inte göra det på helfart anpassade han tempot efter dagsformen.

Diagnos: Hjärtsvikt

En händelse som blev en milstolpe inträffade 2001 när han en kväll satt i den röda TV-soffan och den ena armen plötsligt domnade.

– Jag tänkte att det där släpper väl. När det inte försvann fick jag ta mig till sjukhuset och ett dygn senare var jag opererad och hade en pacemaker innanför bröstkorgen.

Den gången var diagnosen snabb. Hjärtsvikt.

– Den operationen gav mig ett helt annat liv. Då insåg jag att det hade kunnat sluta illa, säger han.

KOL och lungemboli

På pluskontot stod att han fått ny energi. Efter operationen mot hjärtsvikt orkade han gå hela rundan på golfbanan igen. På minuskontot stod täta sjukhusbesök. Trots regelbundna kontakter med vården dröjde det dock till 2009 innan han fick diagnosen KOL. Då hade han bara kvar hälften av den lungkapacitet som kan förväntas av en man i hans ålder. Sedan dess har utvecklingen på många sätt gått åt fel håll. Hans har drabbats av återkommande infektioner med svår hosta och 2010 fick han söka akut för misstänkt hjärtinfarkt som visade sig vara en lungemboli och vätska i höger lunga. De senaste två åren har varit en verklig berg- och dalbana. Orken har trutit, andningsförmågan har sjunkit till 30 procent av normal kapacitet och hjärtat är förstorat. I dag är det pacemakern som sköter hela arbetet.

Illustration hjärtsvikt

Om hjärtsvikt

När adaptationen inte längre räcker till för att kompensera för belastningen råkar hjärtat in i det som vi kallar för svikt, vilket betyder att hjärtat inte orkar pumpa ut tillräckligt med blod i kroppen. Samtidigt ökar blodtrycken inne i hjärtat.

Lär dig mer om hjärtsvikt
Illustration av lungor som drabbats av KOL

Lär dig mer om KOL

Symtomen på KOL kommer smygande och misstas inledningsvis ofta för förkylning och ”normal rökhosta”. Lär dig mer om KOL.

KOL – Symtom och riskfaktorer