Dans gör susen för Jannices astma

Jannice drabbad av astma dansar med partner

Publicerad: 2024-04-22 | Uppdaterad: 2024-04-22

Jannice Andersson, 61, har svår astma. Genom åren har den orsakat både andnöd och hosta. Men dans och träning gör susen för Jannices lungor.

Det var i 20-årsåldern som Jannice började hosta mycket och ofta. Vanligtvis fanns ingen infektion i botten, men när hon blev förkyld eller fick infektioner i luftvägarna blev hostan värre. Hon sökte vård och efter många undersökningar stod diagnosen klar.

- Jag fick veta att jag har förkylnings-ansträngnings- och vanlig astma. Det är särskilt jobbigt vid temperaturförändringar, tillexempel när det är varmt och fuktigt eller superkallt. Då drar luftrören ihop sig och jag får inte luft, säger hon.

Jannice tar mediciner regelbundet, morgon och kväll, andra vid behov. Att ha astma är jobbigt och ansträngande i perioder.

- Men jag kämpar på, säger hon.

Träning och dans viktigt

Ett viktigt fritidsintresse och en källa till energi är att dansa och särskilt bugga. Något som Jannice gör flera gånger varje vecka. När hon försöker sätta ord på vad dansen betyder ändrar hennes röst klang, den blir gladare. Ljusare.

-  Bugg är det bästa jag har börjat med! Jag kan inte riktigt förklara men jag blir otroligt lycklig av att dansa. Dans innehåller allt, musik, rörelse och gemenskap. Dessutom blir astman bättre även om jag måste ta paus för att inhalera medicin. För ett antal år sedan började även Jannice träna på gym flera gånger varje vecka. Från att ha dansat bugg men inte tränat nämnvärt köpte hon ett gymkort och PT-timmar.

- Träningen och dansen har gjort att jag är starkare och gladare. Numera är jag sällan sjuk, konstaterar hon.

Motionslopp är en dröm

Jannice berättar att det finns en dröm.

- Jag vill vara med i ett längre motionslopp. Det vore väldigt roligt, säger hon.

Men inom henne gror en rädsla för att det ska hända något, antingen med astman eller hennes hjärta. Vid en läkarundersökning för två år sedan såg man att det finns ett blåsljud och att hennes hjärta ibland slår extra slag.

- Men jag har inte behövt göra något åt mitt hjärta. Läkarna säger att jag ska leva som vanligt och fortsätta med både dans och träning. Men vetskapen om mitt hjärta gör att jag känner en oro för att något ska hända. Men att springa ett längre lopp är ett mål att sikta mot, säger hon och ler.

Jannice drabbad av astma utomhus i solnedgången skrattar

Trygghet med vänner

Jannice byter om och drar en kam genom håret. Snart är det dags att åka till Granebergsparken, två mil bort, för att dansa bugg. Efter småprat under bilfärden på nästan en halvtimme är vi framme vid danslokalen, som är mysigt upplyst i vårkvällen. I kapprummet står hundratals par skor. Här dansar man i skor som är sköna. I kiosken ”Trötta foten” kan man köpa fika.

- Äntligen är det dags, säger Jannice innan hon letar rätt på sin förare, som det numera heter, Jörgen Pettersson. Han har åkt från Tierp, en resa på tjugo mil tur och retur, för att dansa.

- För mig som är blyg med dålig självkänsla är dansen något av en utmaning. Men jag älskar det för mycket för att låta bli. Mina vänner här vet att jag har astma. Det är tryggt, säger Jannice innan hon fattar Jörgens hand och ger sig ut på dansgolvet.

Kvällen har bara börjat.  

Vill du också att vi ska hitta bättre behandlingar mot astma?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du kan och vill bidra med.

Ditt mobilnummer

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att?

  • H.K.H. Prins Daniel är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse.

  • Du kan få upp till 3 000 kr i skattereduktion för dina gåvor till Hjärt-Lungfonden. 

  • Hjärt-Lungfonden finansierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet.