Nytt upprop mot Sveriges vanligaste dödsorsak

Mark Levengood. Flera knogar som bildar ett lag.

Publicerad: 2024-03-06 Uppdaterad: 2024-03-06

Fler människor i Sverige lider och dör av hjärt-kärl- och lungsjukdomar än av något annat. Ungefär fyra av tio av alla i Sverige dör av dessa sjukdomar.

– Det måste vi få stopp på och det fina är att vi alla kan vara med och bidra till en lösning, säger Mark Levengood, som i september leder det nya initiativet ”Årets hjärta”. 

För att hylla alla de som engagerar sig och samlar in pengar för att bidra till den livsviktiga forskningen lanserar Hjärt-Lungfonden nu Årets hjärta. Genom att hylla dessa hjältar är förhoppningen att fler ska inspireras att göra detsamma. 

– Det här är bokstavligt talat livsviktigt för alla oss som bor i Sverige. Utan gåvor blir det ingen forskning och det kan vara skillnaden mellan död och liv, förklarar Mark Levengood. 

Startade för att stoppa tuberkulos 

För 120 år sedan startade Hjärt-Lungfonden ett upprop för att besegra dåtidens stora fara – tuberkulosen. Det lyckades. Sedan dess har många forskningsframsteg uppnåtts. Bland mycket annat uppfann svenska forskare pacemakern som gör det möjligt för miljontals människor att leva ett normalt liv. Idag kan man till och med transplantera hjärta och lungor.  

Nu vill Hjärt-Lungfonden mobilisera svenska folket på nytt och kraftsamla för att stoppa sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och KOL. 

Otroligt många har hjälpt till

Privatpersoners gåvor under årens lopp har varit avgörande för den forskning som bedrivs i Sverige. 

– Det är otroligt många människor som har hjälpt till under åren. Allt från Selma Lagerlöf och Gustav V, till en liten tjej som heter Wilja som jag hörde talas om häromdagen – hon sålde små armband och möjliggör därmed forskning som räddar liv, berättar Mark Levengood, som leder galan ”Årets hjärta” i september. 

– Det forskarna har åstadkommit har gjort att människor idag kan överleva det som förr var en dödsdom. I dag jobbar forskarna med nya metoder för att upptäcka och förhindra sjukdomarna innan de ens har uppstått. Därför måste vi fortsätta samla in pengar. Utan gåvor blir det ingen forskning – och varje krona räknas, säger Mark Levengood. 

Det forskarna har åstadkommit har gjort att människor idag kan överleva det som förr var en dödsdom. 

Detta är anledningen till att Hjärt-Lungfonden firar sitt 120-årsjubileum och folkets engagemang med att engagera ännu fler människor. Fritte Fritzson, Jessica Almenäs och Caroline af Ugglas är några som redan hängt på för att samla in pengar och inspirera andra att göra samma sak. Julia Eriksson i värmländska Hån har sålt självplock av solrosor till förmån för forskning om barnhjärtan och 16-åriga Theo och hans pappa Jonas har cyklat från Uppsala till Kebnekaise och tillbaka för att samla in pengar till forskning om KOL. 

Alla kan engagera sig

– Alla kan bidra. Det enklaste sättet är att swisha några kronor redan i dag. Du kan också starta en egen insamling. Du gör något roligt, nyttigt, eller häftigt… eller något du ändå gör varje dag – och så ber du folk som gillar detta att skänka en slant till Hjärt-Lungfonden. Då är du en av de som kan hyllas på galan i september.

Vill du också bidra i kampen mot Sveriges vanligaste dödsorsak?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

Ditt mobilnummer