”Du kan också vara med i kampen mot våra största folksjukdomar”

Krisitna Sparreljung - Person ligger på bår

Publicerad: 2023-09-11 | Uppdaterad: 2023-09-11

Vet du vad som är den vanligaste dödsorsaken i Sverige? Hjärt- och kärlsjukdomar. Lungsjukdom kommer inte långt efter.

Faktum är att fler människor lider och dör av dessa sjukdomar än av något annat – i hela världen. Bara i Sverige är över 2 miljoner människor drabbade av hjärt-kärlsjukdom, och 1,3 miljoner har någon sjukdom i lungorna.

Glädjande nog är vi många som stödjer forskningen. Idag är vi en ständigt växande rörelse av människor, företag och organisationer som vill vara med och bidra. Men vi behöver bli ännu fler.

Det vi kämpar för är en självklarhet för de flesta, för andra är det en dröm. Att kunna andas, att ha ett hjärta som slår. Att vakna på morgonen och känna sig frisk.

Det finns många goda skäl att stödja den livsviktiga forskningen. Kanske lider du själv av någon hjärt- eller lungsjukdom. Eller har en vän, kollega eller anhörig som drabbats. Många lever med någon av de riskfaktorer som kan leda till sjukdom senare i livet, som högt blodtryck, stress, sömnproblem, stillasittande, höga blodfetter eller diabetes. Somliga bidrar för att de vill betala tillbaka för den vård de fått, andra för att förbättra framtidens vård – för sig själva och sina barn.

Var och en har sin egen anledning att delta i kampen mot våra största folksjukdomar. Men det är tillsammans som vi närmar oss visionen – en värld fri från hjärt- och lungsjukdomar.

Vill du också vara med?

Kristina Sparreljung
Generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Vill du också vara med och bekämpa våra största folksjukdomar?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du kan och vill bidra med.

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att?

  • H.K.H. Prins Daniel är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse.

  • Du kan få upp till 3 000 kr i skattereduktion för dina gåvor till Hjärt-Lungfonden. 

  • Hjärt-Lungfonden finansierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet.