”Tillsammans kan vi sätta stopp för hjärt- och lungsjukdomarna”

Amelia Adamo ligger i sjukhussäng

Publicerad: 2023-09-11 | Uppdaterad: 2023-09-11

Visste du att flera miljoner människor lever med hjärt- och lungsjukdomar – bara här i Sverige? Jag är själv en av de drabbade. Förra året fick jag en TIA (transitorisk ischemisk attack), ett slags förstadium till stroke som drabbar 10 000 svenskar varje år. 

Den kom som en blixt från klar himmel. Det var först när jag fick dubbelseende som jag förstod att något inte stod rätt till. Men innan jag tänkt tanken färdigt så satt jag i ambulansen. Sen minns jag inte så mycket mer än att jag var på sjukhuset med sladdar över hela min kropp. 

Det behövs mer forskning för att minska antalet fall av stroke och andra hjärt- och lungsjukdomar.

Många tror att staten finansierar denna forskning, men så är det inte. Forskningen är helt beroende av gåvor från hjälpsamma människor. Och varje krona gör skillnad. 

För mig är det självklart att vara ambassadör för Hjärt-Lungfondens arbete, eftersom de flesta jag känner har någon nära med erfarenhet av dessa sjukdomar. 

Amelia Adamo
Ambassadör för Hjärt-Lungfonden

Ikon stroke

Om stroke

Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symtom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad påverkas av hämmad syretillförsel i det beröra området.

Lär dig mer om stroke
Mia von Euler, överläkare vid neurolog- och rehabiliteringskliniken vid universitetssjukhuset i Örebro

Vad är en tia?

Frågorna är många kring TIA, det som i dagligt tal beskrivs som en liten stroke. Överläkare och professor Mia von Euler svarar på vanliga frågor om kärlsjukdomen TIA.

Frågor och svar om TIA