”Jag vill hjälpa andra att fortsätta kämpa”

Annika Gårdsdal med familj

Publicerad: 2023-09-04 | Uppdaterad: 2023-09-04

När jag var 38 år drabbades jag av en svår stroke, mitt framför ögonen på mina döttrar. Det är ett mirakel att jag finns kvar på den här jorden – och jag tänker ta vara på varje dag.

Det var den 17 mars 2017 som jag drabbades av en massiv hjärnblödning i hjärnstammen. Orsaken är inte klarlagd. Jag hade inga kända riskfaktorer. Stroken kom som en blixt från klar himmel.

Flögs hem till Sverige

Efter ett par veckors intensivvård, följt av några veckor på rehabavdelning i USA, flögs jag hem till Sverige där jag till slut hamnade på rehabmedicin i Jönköping. Detta innebar starten på en lång resa som fortfarande pågår. En resa som jag delar med mig av via mitt Instagram-konto, _katastroke_. Där får mina över 200 000 följare ta del av min kamp, min livsglädje och min positiva livssyn.

För tack och lov är jag en person som ser möjligheter i stället för hinder. Jag lever, har min familj och gör mitt bästa för att inspirera andra människor. Förhoppningsvis kan min resa hjälpa andra att fortsätt kämpa, även om allt känns tungt och mörkt.

Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt

Jag har valt att vara ambassadör för Hjärt-Lungfonden för jag tycker att det är viktigt att forskningen går framåt. Och vi alla har ett ansvar för att hjälpas åt.

Ny forskning på gång

En ny svensk studie ska göra det möjligt att upptäcka vem som riskerar att drabbas av stroke och hjärtinfarkt. Syftet är att stoppa hjärtsjukdomar helt.

– Det är en världsunik satsning, men vi är beroende av stöd från människor som vill hjälpa till. Utan gåvor, ingen forskning, säger överläkare och professor Göran Bergström, som är vetenskapligt ansvarig för studien.

Flagga för kvinnohjärtat

Vill du också förhindra att unga människor drabbas av stroke?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du kan och vill bidra med.

Ditt mobilnummer

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att?

  • Kvinnor drabbas av samma hjärt-kärlsjukdomar som män, till exempel hjärtinfarkt, hjärtsvikt, kärlkramp, hjärtrytmrubbningar och stroke.

  • Vissa hjärtsjukdomar är vanligare bland kvinnor, till exempel ”brustet hjärta” och så kallade tysta infarkter.

  • I förhållande till kroppsvolymen är kvinnors hjärtan både mindre och lättare.

  • Kvinnor och män upplever smärta olika, vilket kan bero på olikheter i de biologiska smärtmekanismerna.

  • Kvinnor har en tendens att söka vård senare samt mindre ofta relatera symtomen till hjärtsjukdom och därmed inte ta dem på lika stort allvar.

  • De största riskerna för kvinnor att utveckla hjärt-kärlsjukdom är ärftlighet, högt blodtryck, för höga blodfetter, bukfetma, diabetes och rökning.

  • Forskning visar vidare att det finns samband mellan havandeskapsförgiftning under graviditeten och hjärtsjukdom hos modern senare i livet.