Annika överlevde en stroke

Min väninna förstod snabbt vad som var på gång, och agerade enligt AKUT-testet.

För fyra år sedan förändrades livet plötsligt för Annika. Under tiden hon var på lekplatsen med sina döttrar drabbades hon av en massiv hjärnblödning och lever sedan dess med flera olika handikapp. Idag är hon sjukpensionär. Läs Annikas egen berättelse:

Jag heter Annika och är 42 år gammal. Jag bor i Gislaved tillsammans med min man Anders och våra fyra döttrar. I dag är jag sjukpensionär. För fyra år sedan drabbades jag av en massiv hjärnblödning i nedre centrala delen av hjärnstammen.

2014 flyttade jag och min familj tillfälligt till USA, North Carolina. Vi flyttade eftersom min man fick en anställning där. Tre år senare fick jag en hjärnblödning.
Jag var på lekplatsen utanför min dotter Ofelias förskola när det hände. Min yngsta dotter Magnolia var också tillsammans med oss. Som tur var, var även min väninna och hennes dotter med. Min väninna insåg snabbt att jag var på väg att få en stroke och agerade enligt AKUT-testet.

Utan hennes snabba agerande hade jag förmodligen inte varit vid liv i dag

– Utan hennes snabba agerande hade jag förmodligen inte varit vid liv i dag.

Amanda ringde 911 och ambulansen visade sig att vara i närheten så den var snabbt på plats. Amanda ringde även min man som kom direkt till akuten strax därpå. Amandas man, Franklin, som är intensivvårdsläkare, arbetade den dagen. Han kom ner till akuten och träffade mig, som var medvetslös, och även min man Anders.
Efter röntgen fattade läkarna beslutet att jag skulle flygas med helikopter till universitetssjukhuset i Winston-Salem, North Carolina. Väl där så togs jag in på röntgen en gång till och efter det operation för att få en dränering in i huvudet. Dräneringen ersattes av en shunt efter några dagar. Efter ytterligare några dagar på intensivavdelningen flyttades jag till en närliggande rehab-klinik.

Kvinna i sjukhussäng med flera slangar.

Annika ligger medvetslös på intensiven i Winston-Salem, USA.

Foto: Privat

Efter tre veckor på rehab-kliniken flögs jag hem till Sverige. Hela hemresan arrangerades av SOS International. Teamet från SOS gjorde ett fantastiskt jobb med planering och hemtransport, men resan var trots det – den värsta jag gjort i hela mitt liv. Jag var vid medvetande, men kunde inte prata och hade ingen rörlighet i kroppen. Jag flögs därför liggande på bår hela vägen. Väl i Sverige, så fick jag bo på Rehabmedicin i Jönköping i ungefär sex månader innan jag fick flytta hem till vårt hus i Gislaved.

I dag, fyra år efter hjärnblödningen, sitter jag i rullstol och är beroende av assistent. Jag har blivit tvingad att ersätta mitt arbete som högstadielärare, mot rehabilitering på heltid. 

Mer forskning behövs för att utveckla rehabilitering

Jag är imponerad över intensivvården i form av kunniga läkare och avancerad utrustning. Men, efter avslutad intensiv rehab finns det mycket kvar att önska. Mer forskning behövs verkligen, både gällande nya mediciner och annat. Jag önskar att forskning här i Sverige hade varit bättre gällande metoder och utrustning för rehabilitering. Det finns många kliniker i Europa och USA som är betydligt längre fram. Det allmänna ryktet verkar vara att Sverige ligger efter gällande alternativa metoder och utrustning som främjar rehabiliteringsprocessen.

Stroke är den vanligaste orsaken till funktionshinder hos vuxna

Följ min resa till ett självständigt liv

På instagramkontot _katastroke_ kan ni följa min resa till ett självständigt liv och kampen för mina rättigheter. Och på mitt andra konto art_by_anngaa_of_sweden kan ni se en del av mina målningar och de armband jag säljer. En del av intäkterna för varje sålt armband går till Hjärt-Lungfonden.

Familj på sex personer sitter på mur

Familjen Gaardsdal i USA tiden före Annikas stroke.

OM ANNIKA

Namn: Annika Gaardsdal

Ålder: 42 år gammal. Jag är äldst i en stor syskonskara.

Bor: Gislaved tillsammans med min man Anders och våra fyra döttrar Rafaela, 14, Severina, 11, Ofelia, 9, och Magnolia, 6.

Intressen: Jag gillar att måla, laga mat, baka, läsa och att umgås med min familj.

Gör idag: Jag är utbildad lärare för årskurs 4-9 i svenska och tyska, men i dag är jag sjukpensionär.

För fyra år sedan, den 17 mars, 2017, drabbades jag av en massiv hjärnblödning i nedre centrala delen av hjärnstammen

FAKTA OM STROKE

Stroke är: Syrebrist i hjärnan som orsakas av en blodpropp i ett av hjärnans kärl (hjärninfarkt) eller av ett brustet blodkärl (hjärnblödning).

Symptom: Vanliga symptom är plötslig förlamning och känselnedsättning i kroppens ena sida, talsvårigheter och förlust av synfält. Yrsel, huvudvärk, illamående och kräkningar är andra symptom. Nästan hälften av de drabbade har svårt att svälja i det akuta skedet.

Drabbade i siffror: 2019 drabbades ungefär 25 700 personer och 5 800 avled av en stroke (hjärninfarkt eller hjärnblödning).

Forskningsframgångar: Utvecklingen av datortomografin, (en avancerad bildteknik som väsentligt har förbättrat diagnosticering av stroke), bättre behandlingar med hjälp av bland annat trombolys och förfinade operationsmetoder.

Hjärt-Lungfondens visionära forskningsmål: att minska antalet fall av stroke och andelen patienter som dör. Forskningen syftar också till att förhindra fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar efter stroke, så att den som drabbas kan leva sitt liv med god livskvalitet.

Finansiering: Som största fristående finansiär av hjärt- och lungforskning stödjer Hjärt-Lungfonden löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid Sveriges universitet och universitetssjukhus. Hjärt-Lungfonden får varje år ansökningar om forskningsanslag för cirka 2 miljarder kronor och delar varje år ut omkring 300 miljoner kronor till forskning om hjärt- och lungsjukdom.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Om Stroke

Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symtom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad påverkas av hämmad syretillförsel i det beröra området.

Lär dig mer om stroke