”Två stötar senare vaknar jag”

Erik ser glad ut

Publicerad: 2023-10-11 | Uppdaterad: 2023-10-11

Erik Lundberg är coach och medlem på Gripen CrossFit. För en tid sedan stannade hans hjärta mitt under träningen. Här följer Eriks egen berättelse. 


Tre dagar före min 35-årsdag packar jag väskan för att åka och träna med ett gäng kompisar. Vi kör i gång med lite övningar i väntan på ett långt pass. Plötsligt kände jag mig yr, som om jag rest mig upp för snabbt. Jag hinner tänka att 'jag får sätta mig på huk' innan jag trillar ihop och får något som liknar ett krampanfall. 

Hjärtat har stannat

Jag vaknar till och ser min kompis allvarliga min som säger att jag ska ligga kvar. Då känner jag det, ett tryck från bröstet upp mot huvudet och jag hinner säga, 'nu kommer det igen'. Sen är det svart. Mitt hjärta har stannat. 

Eriks vänner påbörjar HLR 

Då mina vänner och kollegor på plats har erfarenhet och kunskap så tar det inte många sekunder innan de har påbörjat både HLR och bett någon att hämta hjärtstartaren. Två stötar senare vaknar jag något omtumlad och minnet av vad som hänt sviker mig. Ambulansen kommer och jag kan för egen kraft sätta mig på deras bår. 

Lever tack vare hjärtstartaren

Idag mår jag bra tillsammans med min ICD som jag fick inopererad. Jag lever tack vare mina kollegor och en hjärtstartare i vår lokal.

Så kan musik hjälpa hjärt-lungräddningen

Forskning har visat att det krävs tempo för att syresätta kroppen vid plötsligt hjärtstopp, 100–120 tryck per minut är optimalt. En energigivande låt kan hjälpa till att hålla takten.

  • Gruppen Bee Gees hit ”Stayin’ alive” har använts av amerikanska och brittiska hjärtföreningar för att sätta fokus på behovet av kompressioner i snabb takt. Takten i denna är 103 slag per minut.

  • I Sverige används också barnsången ”Här kommer Pippi Långstrump” för att hålla takten. Takten i denna är 107 slag per minut.