Stress och hjärt-kärlsjukdom

Stress och hjärt-kärlsjukdom

Ulla Stenson, 71 år, drabbades av en särskild typ av hjärtinfarkt som är vanligare hos kvinnor än hos män – hjärtinfarkt med rena kärl. Efter en stressig situation fick hon svåra bröstsmärtor.

Släktforskning är ett av Ulla Stensons många intressen. Det berättar hon när vi är på väg mot en av hennes favoritrestauranger i Norrtälje.

– Det är så spännande att gå tillbaka i släktträdet. Bland annat har jag upptäckt att vi har en anfader som hade problem med sitt hjärta, och den genen har tydligen gått i arv till många av mina nära och även till mig.

Ulla Stenson berättar att hon för ungefär tio år sedan fick veta att hon hade högt blodtryck och höga kolesterolvärden, även om det inte syns utanpå. Hon tänker då på de typiska riskfaktorerna man brukar höra talas om. Precis som många andra i hennes släkt är hon naturligt slank, ändå har både hon och flera andra drabbats av olika hjärt- och kärlproblem. Ulla tycker dessutom om att röra på sig och äter gärna fisk, skaldjur och grönt – en period var hon till och med vegetarian.

– Jag har naturligtvis varit medveten om mitt höga blodtryck och blodfetterna och aktivt försökt hålla detta i schack med läkemedel, kost och den holistiska livssyn jag har, det vill säga att göra det som är bra för mig och därigenom få en bra balans i livet.

Svår bröstsmärta

Men en dag i mars 2008 tippade balansen över. Ulla var då 68 år och arbetade som administratör, ett yrke hon trivdes med.

– Det uppstod en situation som var mycket påfrestande känslomässigt och som nästan sög musten ur mig. Jag tror att den stressen var en av anledningarna till att jag drabbades av en hjärtinfarkt.

Ulla berättar att hon var hemma när hon plötsligt fick mycket svår bröstsmärta.

– Det gjorde så obeskrivligt ont att jag knappt kunde andas. Jag hade ingen tanke på att det kunde vara hjärtat, men bröstsmärtan blev så akut att min man ringde efter en ambulans och jag åkte in till Danderyds sjukhus.

Hjärtinfarkt trots rena kärl

På akuten i Danderyds sjukhus undersöktes Ulla och hon minns att läkarna såg allvarliga ut när de sade att hon troligtvis hade drabbats av en hjärtinfarkt. Under ett dygn låg hon under ständig bevakning, sedan flyttades hon över till en vårdavdelning. Hon genomgick flera undersökningar, bland annat kranskärlsröntgen. Undersökningarna visade inte några förändringar. Allt var normalt.

– Det jag fick höra lät fullständigt omöjligt. Mina kärl var rena och fina, det fanns inga tecken på åderförfettning och inga tilltäppta kärl någonstans. De kunde inte riktigt förklara varför jag fick min hjärtinfarkt, sade bara att det ändå händer i vissa fall.

– I dag mår jag bra. Jag har inte ont och är inte rädd utan mest förvånad. Delvis beror det kanske på beskedet att mina kärl ser fina ut.

Stressen en möjlig faktor

Men varför just Ulla drabbades av hjärtinfarkt och varför främst kvinnor kan drabbas av den här formen av hjärtinfarkt har hon inte fått riktig klarhet i.

– Jag hoppas att forskarna är så pass kloka att de inte bara fokuserar på att ta fram läkemedel, utan att de ser på hela människan och den problematik som kan ligga bakom – stress exempelvis. Jag är övertygad om att väldigt många bitar måste ligga på plats för att man ska få tillbaka balansen, först då kan man bli frisk och må bra.