En knöl i hjärtat

Myxom är en mycket ovanlig tumörsjukdom som sitter i hjärtat. Läs berättelsen om Virpi som drabbades och överlevde.

Kvinna med blont lockigt hår och lugg

Allting började hösten 2013 när Virpi började på en konditorutbildning och fick problem med smärta och svullnad i händerna. Först misstänkte man att hon blivit allergisk mot vetemjöl men proverna visade negativt. 

Min make började reagera på min snabba andning på nätterna när jag sov och jag svettades ovanligt mycket

– Min make började reagera på min snabba andning på nätterna när jag sov och jag svettades ovanligt mycket, berättar Virpi.

Hennes vilopuls låg på över 100 och hon märkte att hon blev andfådd över minsta ansträngning och fick yrsel. Det blev en lång rad läkarbesök utan att någon kunde tala om vad som var fel. Droppen kom en dag när hon var ute och promenerade och helt tappade känseln i ena benet och föll omkull.

”Läkaren såg ut som att han sett ett spöke”

Husläkaren misstänkte att Virpi hade fått en blodpropp i benet och hon skickades till akuten. Man kunde inte hitta någon blodpropp, men läkarna reagerade på den höga vilopulsen och hon skickades på ekokardiografi, en ultraljudsundersökning av hjärtat.

Den dagen, och det beskedet, kommer jag aldrig att glömma

– Den dagen, och det beskedet, kommer jag aldrig att glömma. Läkaren var helt förskräckt och såg ut som att han hade sett ett spöke och jag förstod att något var väldigt fel, berättar Virpi.

Läkaren förklarade att hon hade en knöl i hjärtats vänstra förmak ett så kallat myxom. Det är en ovanlig diagnos som inte är cancer. Knölen var sju centimeter lång och med en omkrets som en femkrona. Alla symptom som Virpi känt av kunde kopplas till knölen som vuxit för varje dag. Läget var kritiskt och den behövde akut opereras bort om hon skulle kunna överleva.

Allt gick plötsligt fort. Dagen efter läkarbesöket blev Virpi inlagd för observation och två dygn senare skickades hon på operation på Thoraxkliniken i Solna. 

– Jag har nog aldrig varit så rädd i hela mitt liv som jag var just då. En massa tankar for runt i huvudet. Skulle jag överleva operationen och få se min älskade make och mina barn igen? Även familjen var oroliga och rädda.

Operationen tog fem timmar och gick som tur var bra. Efter ett par dagar fick hon komma vidare till rehabilitering. 

En nära döden-upplevelse

Virpi är tacksam över att hon lever idag och känner att hon fått en andra chans, men vägen tillbaka har varit lång. Sjukgymnastik och många samtal med en kurator har hjälpt henne komma över traumat.

Jag kan höra alla läkares röster i huvudet som säga att det är ett under att jag lever idag med tanke på hur stor tumören var

– Det här är det värsta som jag har varit med om. Jag kan höra alla läkares röster i huvudet som säga att det är ett under att jag lever idag med tanke på hur stor tumören var.

Idag mår hon bättre men har fortfarande lite besvär med hjärtklappning och kan känna ångest när hon tänker på vad hon varit med om. En riktig nära döden-upplevelse.

Illustration kvinnors hjärtfel

Kvinnors hjärtfel

Kvinnor drabbas av samma hjärt-kärlsjukdomar som män, till exempel hjärtinfarkt, kärlkramp, hjärtrytmrubbningar och stroke. Men sjukdomsbilderna kan se olika ut mellan kvinnor och män.

Lär dig mer om kvinnors hjärtfel