Camilla fick brustet hjärta

Under många år satsade Camilla Åkerman all energi på arbetet, de många sidoprojekten och familjen. Men en obearbetad sorg tog en dag ut sin rätt. För fem år sedan drabbades hon av takotsubo, brustet hjärta.

Kvinna kisar i vårsolen

Camilla Åkerman

Elis Hoffman

Det här är berättelsen om en kvinna som drabbades av brustet hjärta. Den handlar inte om vemod och hjärtesorg som de flesta av oss någon gång har känt, utan om en ovanlig diagnos som Camilla Åkerman fick. På medicinskt språk kallas den takotsubo och på engelska broken heart syndrom, det vill säga brustet hjärta-syndrom.

Redan före insjuknandet av takotsubo hade Camilla ofta hjärtklappning och en molande bröstsmärta. Efter en plötslig, obehaglig upplevelse fick hon kraftig bröstsmärta och vänster arm domnade bort.

Trots att Camilla, som är barnmorska, förstod att hon hade hjärtinfarktsymptom trängde hon undan oron och fortsatte arbeta och leva som vanligt. Hon var oerhört ambitiös och djupt engagerad i allt – yrket, patienterna, hemmet, det sociala livet, familjelivet med man och två barn. Om en extrauppgift delades ut i något sammanhang var Camilla den första att räcka upp handen. Hon sade aldrig nej. Samtidigt bar jag på djup sorg.

Brustet hjärta kopplat till sorg

Brustet hjärta är kopplat till sorg och trauma. Det har varit svårt att berätta om sorgen hon drabbades av i samband med att hennes första barn kom till världen.

Barnet var – och är – efterlängtat, älskat och välkommet. När dottern föddes visade det sig att hon har ett funktionshinder, Downs syndrom.

– Jag tror att alla föräldrar som får barn med funktionshinder drabbas av sorg i någon grad, säger Camilla.

I samband med dotterns födelse inträffade andra traumatiska händelser i Camillas liv. Känslor som sorg, besvikelse, oro och rädsla målades på i fler lager, men det fanns ingen tid till bearbetning, utan hon fortsatte i samma intensiva tempo. Snart prioriterade Camilla bort sig själv, den dagliga motionen och inte minst sömnen.

Smärtan i bröstet förvärrades. Till slut stod hon inte ut längre.

Hjärtinfarkt misstänktes

– När vi kom in till akuten misstänkte man hjärtinfarkt. Jag genomgick kranskärlsröntgen, men hade inga förträngningar utan kärlen såg rena och fina ut, berättar hon.

Men en ultraljudsundersökning visade att hjärtats ena kammare var vidgad och att blodcirkulationen i den var nedsatt. Hon fick frågor om sin livssituation, och en läkare gav den ovanliga diagnosen takotsubo, brustet hjärta.

Försöker stressa mindre

Blodtryckssänkande mediciner och läkemedel som förbättrar hjärtats funktion var en del av behandlingen av takotsubo, men hon fick även råd om att ställa om sitt liv.

Den nya versionen av Camilla är en varm, lugn, insiktsfull kvinna. I dag ser hon till att planera in egen tid för träning, reflektion och vila. Hon har prioriterat om, hon lyssnar på kroppens signaler och när hjärtklappningen kommer väljer hon bort det som känns stressande.

Uppdaterad 14 februari 2024 |

Illustration kvinnors hjärtfel

Kvinnors hjärtfel

Kvinnor drabbas av samma hjärt-kärlsjukdomar som män, till exempel hjärtinfarkt, kärlkramp, hjärtrytmrubbningar och stroke. Men sjukdomsbilderna kan se olika ut mellan kvinnor och män.

Lär dig mer om kvinnors hjärtfel