”Jag sitter här tack vare forskningen”

Franz Čech drabbades av akut hjärtsjukdom och en pacemaker har förlängt hans liv. Han är i dag 87 år och har inga barn, men tänker på kommande generationer.

Franz Čech sitter på en stol och tittar in i kameran

Publicerad 14 juni 2022 |

– Hjärtforskningen gagnar alla människor! Jag har själv haft glädje av Hjärt-Lungfondens arbete så valet var enkelt när jag bestämde mig för att ge hela min kvarlåtenskap till dem, säger Franz.

År 1997 råkade Franz ut för en svår trafikolycka och hans hjärtbesvär började en tid efter. Vid 66 års ålder diagnostiserades han med förmaksflimmer, och det påverkade inte hans liv nämnvärt förrän långt senare. Året var 2009 och Franz satt vid teven och kände hur allt svartnade. Han skickades via vårdcentralen direkt till hjärtkliniken för undersökningar där han dagarna senare drabbades av hjärtstillestånd. Franz fick livräddande insatser och en pacemaker opererades in. Den har hjälpt honom att behålla livskvaliteten långt upp i åren. Ännu bättre blev det år 2017 när han fick en ny pacemakermodell; en som även klarar sjukvårdens undersökning med magnetkamera (på fackspråk magnetresonanstomografi, MRT).

För mig är det också viktigt att få bestämma vad mitt arv ska gå till

– Jag sitter här tack vare forskningen och jag lever ett aktivt liv. För mig är det också viktigt att få bestämma vad mitt arv ska gå till. Utan ett testamente skulle det gå till Allmänna arvsfonden som inte stödjer medicinsk forskning, konstaterar Franz.

När Hjärt-Lungfonden ordnade en föreläsningsträff med forskare tog Franz beslutet att han ville testamentera till forskningen. Han fick hjälp med att kontakta en jurist.

Det är tryggt att veta att testamentet är skrivet korrekt och ligger där det ska

– Det är tryggt att veta att testamentet är skrivet korrekt och ligger där det ska, avslutar Franz Čech, som från början var månadsgivare och numera även testator till Hjärt-Lungfonden.

Testamentshandledning Hjärt-Lungfonden

Testamentshandledning ger värdefull vägledning

Beställ en testamentshandledning kostnadsfritt. Den är ett bra stöd för dig som ska upprätta ett testamente, bland annat med färdiga mallar.

Beställ gratis testamentshandledning

Lyssna på vår podd: Varför alla bör skriva testamente

Jurist Lena Krantz resonerar tillsammans med programledaren om varför alla kan ha nytta av ett testamente – även vid okomplicerade familjeförhållande. Och när är tidpunkten lämplig för testamenteskrivning?

Lyssna på podden
En kvinna med sin hund och man i soffa

Lär dig mer i testamentskolan

I Testamentskolan lär du dig mer om hur man går tillväga för att upprätta ett giltigt testamente.

Gå till Testamentskolan