”Allt kan förändras på en sekund”

Tänk dig att komma hem och hitta någon du älskar död på golvet. Precis det har Erik Arvidsson varit med om. För drygt 23 år sedan förlorade han sin pappa på grund av en massiv hjärtinfarkt.

Pappa med två barn promenerar i ett höstlandskap

Den 24 september 1993 är en helt vanlig fredag. Den 50-åriga läkaren Ingemar Arvidsson är veckopendlare och har precis kommit hem till familjen för att göra helg. Han har ont i ryggen och ber sin 19-åriga son Erik att hämta ett par värktabletter. Sedan lägger han sig och vilar medan sonen går ut en stund. När sonen kommer tillbaka är ingenting som förut.

– En halvböjd trappa ledde upp till vårt vardagsrum och när jag kommer upp så att ögonen är i golvhöjd ser jag pappas fötter ligga där. Jag grips av fullständig panik, rusar upp, inleder hjärt-lungräddning och försöker desperat få liv i honom, berättar Erik Arvidsson.

Ovissheten det värsta

Han försöker allt, men det ska snart visa sig att det är för sent.

Den skräcken går inte att beskriva. Jag var 19 år, ensam och luften jag blåste in i pappas lungor kom bara ut igen som ett gurglande och rosslande ljud

– Den skräcken går inte att beskriva. Jag var 19 år, ensam och luften jag blåste in i pappas lungor kom bara ut igen som ett gurglande och rosslande ljud. Det ljudet glömmer jag aldrig, säger han.

Erik agerade snabbt och allt gick väldigt fort, men den fruktansvärda ovissheten och väntan på att ambulansen skulle komma beskriver Erik som oändlig.  

Den upplevelsen är inget jag önskar ens min värsta fiende, jag har aldrig känt mig så hjälplös. Och det här var före mobilernas tid, så jag fick inte tag på mamma. Hon möttes av ambulansen när den åkte iväg från vår uppfart.

Hjärtinfarkt drabbar inte bara äldre

Den fredagen tog den omtänksamma, familjekära, snälla, omtyckta, lugna pappan, maken och vännen Ingemar sitt sista andetag och familjen Arvidsson var inte hel längre.

– På sjukhuset fick jag ta farväl av pappa. Personalen hade tänt ljus och han låg där alldeles stilla mitt i rummet. Jag strök honom över den kalla pannan och sa hejdå. Det var sista gången jag såg honom.

Beskedet kom som en chock för alla i omgivningen, inte minst på grund av Ingemars ringa ålder. En vanlig föreställning är att hjärtinfarkt bara drabbar äldre eller överviktiga personer, men statistiken säger annat. I Sverige dör årligen runt 1 500 människor under 65 år till följd av en hjärtinfarkt.

Min pappa levde inte ett hårt liv. Visst jobbade han mycket, men han rökte inte och drack med måtta. Likväl visade obduktionen att hjärtinfarkten var så pass stark att han måste ha dött i fallet

– Min pappa levde inte ett hårt liv. Visst jobbade han mycket, men han rökte inte och drack med måtta. Likväl visade obduktionen att hjärtinfarkten var så pass stark att han måste ha dött i fallet, säger Erik och fortsätter:

– Det har gått 23 år nu, men det går inte en dag utan att jag tänker på min pappa eller det som hände. Saker jag ser, hör och dofter jag känner påminner mig om honom. Och jag vet inte hur många gånger jag i minnet har gått upp för den där trappan och sett hans fötter.

Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt

Stoppa en propp!

Stöd forskningen om hjärtinfarkt. Swisha valfritt belopp.

Ditt mobilnummer