Bröderna samlade sina tankar och upplevelser i boken "Hjärtinfarkten"

Martin Ratz är entreprenören som vid 44 års ålder drabbades av en hjärtinfarkt.

Fotograf: Gabriel Liljevall

Martin (till höger) har tillsammans med sin bror, läkaren och skribenten Jakob Ratz Endler (till vänster) skrivit boken "Hjärtinfarkten". Fotograf: Gabriel Liljevall

Känner du någon som drabbats av en hjärtinfarkt? Då är du inte ensam. Det är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och ungefär var tjugonde minut drabbas någon i vårt land av en akut hjärtinfarkt. Vad många inte vet är att man kan minska risken att drabbas genom att förändra sitt sätt att leva.

Skriven av specialistläkare

Bröderna Jakob Ratz Endler och Martin Ratz skriver lättförståeligt och intressant om hjärtinfarkter, vad de orsakas av och hur de behandlas. De delar med sig av sin personliga berättelse.' Jakob är specialistläkare och har bevittnat många hjärtinfarkter. Martin drabbas oväntat av en infarkt vid 44 års ålder och i boken får vi följa hans upplevelser under och efter infarkten. En stor mängd andra patienter berättar också om sina erfarenheter och hur man går vidare.

Beställ boken här!

Boken kostar 249 kr ink, frakt varav 200 kr går till Hjärt-Lungfonden till förmån för livsviktig forskning. Beställ ditt exemplar av boken här

Omslag av boken Hjärtinfarkten.

Beställ boken och bidra med 200 kr till livsviktig forskning

Fakta - hjärtinfarkt

  • Hjärtinfarkt är: Syrebrist i hjärtat som oftast orsakas av en blodpropp i hjärtats kranskärl och som leder till förlust av hjärtmuskelceller.

  • Symtom: Ihållande smärtor i bröstet som kan stråla ut i armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Ibland även med hjärtklappning, illamående, kallsvettning, yrsel och andnöd. Vissa kan drabbas av hjärtinfarkt utan att de upplever smärta. Det kallas tyst infarkt och kan upptäckas på EKG eller vid en undersökning med ultraljud.

  • Drabbade och döda: I Sverige drabbades 24 800 personer av hjärtinfarkt under 2018. Samma år dog 5 800 personer av hjärtinfarkt. Antalet dödsfall i hjärtinfarkt har halverats under de senaste tio åren.

  • Forskningsframgångar: Tack vare forskningen har antalet dödsfall i hjärtinfarkt minskat kraftigt. En ny metod för att mäta riskmarkörer i blodet gör att man nu kan hitta fler små hjärtinfarkter innan de blir livshotande.

  • Forskningens mål: Att kunna förutse och förhindra hjärtinfarkter, samt ta fram nya behandlingar som ger dem som genomlevt en hjärtinfarkt fler friska år.