Utan forskningen hade pappa inte varit i livet

Jaana Eks pappa Martti drabbades av sin första hjärtinfarkt 2010. Efter flera ytterligare infarkter fick han till slut en HeartMate, ett slags mekaniskt hjärta, inopererad.

Jaana och hennes pappa Martti sitter i ett vardagsrum med bokhyllor i bakgrunden

Flera hjärtinfarkter ledde till operation

Jaana Ek är 50 år och bor i Gislaved. Hon har ett starkt engagemang för den forskning som Hjärt-Lungfonden finansierar, ett engagemang som startade i och med att hennes pappa Martti blev sjuk.

2010 fick han sin första hjärtinfarkt, och den följdes av flera ytterligare infarkter. En vändpunkt kom för något år sedan, då han fick en HeartMate inopererad.

Mekaniskt hjärta som laddas på natten

– Livet kom tillbaka och han blev sitt gamla jag igen efter många års sjukdom och trötthet på grund av svagt hjärta, berättar Jaana.

HeartMate är ett slags mekaniskt hjärta som man har utanför kroppen. Det mekaniska hjärtat går på batterier som bärs i en väska. Dessa håller i ungefär 15 timmar och laddas på natten. Dessutom behöver Martti alltid ha med en extra omgång batterier ifall något skulle hända.

Ett nytt liv

– Pappa har haft det i 5 år och det fungerar jättebra. Det är annorlunda, med nya rutiner, men det är ett liv! Han måste ju alltid ha extra batterier med sig, tänka på infektionsrisk och se till att alltid har laddade batterier. Men han kan leva ett nästan vanligt liv ändå.

För att stödja den forskning som räddat livet på hennes pappa valde Jaana att starta en insamling till förmån för Hjärt-Lungfonden.

Här hittar du Jaanas insamling >

Bär sitt hjärta i en väska på axeln

– Utan forskningen hade jag inte haft min älskade pappa i livet. Om man ser utvecklingen av HeartMate så ser man hur otroligt mycket forskningen gjort. Förr blev man kvar på sjukhuset med en stor apparat kopplat till sig, idag lever du fritt med en liten väska. Helt fantastiskt! Hjärt-Lungfonden räddar liv varje dag!

Läs mer: För dig som är anhörig | Milstolpar inom forskningen | Lyssna på intervjun med Jaana och Martti på Sveriges radio

Publicerad: 10 januari 2023

Tidningen Forskning för hälsa - för dig som är månadsgivare

Få tidningen Forskning för hälsa

Fler människor lider och dör av hjärt- och lungsjukdom än av något annat. Som månadsgivare stödjer du forskningen långsiktigt och får varje nytt nummer av tidningen Forskning för hälsa exklusivt i brevlådan.

Bli månadsgivare nu