Tillsammans i nöd och lust

När Anders Brodin vaknade ur koman efter en hjärnblödning kände han hustrun Sannas hand på sin. Hon lutade sig mot honom och sade: ”Vi ska klara detta tillsammans”.

Ungt par håller om varandra på en bänk vid en sjö

Ett gott råd från paret Brodin

Paret har upplevt hur gamla vänner slutar höra av sig, men de tror att många helt enkelt är osäkra på vad de ska säga och hur de ska bete sig. För Anders Brodin är lösningen enkel; var den vän du själv vill ha om du blir sjuk.

Uppdaterad 5 januari 2023

Anders och Sanna Brodin träffades redan som barn på 1950-talet. Livet kom emellan men 1997 gjorde slumpen dem till grannar. Ett skärsår i en tumme ledde till en middag som tack för ”omplåstringen” och nästan sedan dess har de levt ihop.

Kärleken både känns och syns i det trivsamma vardagsrummet i Åtvidaberg. Ändå har de haft mer än sin beskärda del av utmaningar.

Hjärtinfarkt följdes av stroke och hjärnblödning

Hösten 2003 föll Anders ihop och läkarna konstaterade en hjärtinfarkt. Trots goda vanor drabbades han av stroke tre gånger, den sista i februari 2014. Åtta månader senare stannade hjärtat och han fick en stor hjärnblödning. En vecka i koma följdes av nästan två månader på universitetssjukhuset i Linköping.

Sedan dess hjälper Sanna honom med allt från hygien till träning. Det är viktigt med rutiner men ingen dag är den andra lik. Allt beror på hur hjärntrött Anders är.

Anders är känslig för stress och förändringar. Han kan inte lämnas ensam, för hjärnan hittar på saker som kroppen inte klarar av. På natten behöver han hjälp att vända sig. Detta är ett dygnet-runt-jobb.

 – Anders är känslig för stress och förändringar. Han kan inte lämnas ensam, för hjärnan hittar på saker som kroppen inte klarar av. På natten behöver han hjälp att vända sig. Detta är ett dygnet-runt-jobb, säger Sanna lugnt.

Tillsammans mot strokens skadeverkningar

Nästan hela sitt yrkesliv har hon arbetat inom vården. Men det är något helt annat att ta hand om sin man.

 – Det är viktigt att inte ”bli sjukdomen”. Jag är i första hand Anders fru. För mig är det otänkbart att överlämna vården till någon annan och jag vet att han hade gjort detsamma för mig. Sedan får man vara ledsen, men man får vara glad också. Livet går inte i repris och det gäller att ta vara på tiden.

Paret Brodin hoppas att andra i en liknande situation vågar välja som de har gjort.

– Jag tror att många är rädda att göra fel och skada den man vill hjälpa. Men vi har lärt oss under resan och nu fungerar det smidigt, säger Anders.

Sanna ler:

– Vi har kommit varandra närmare tack vare det vi har upplevt och klarat av tillsammans.

Ikon stroke

Om stroke

Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symtom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad påverkas av hämmad syretillförsel i det beröra området.

Lär dig mer om stroke
Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt
Par i dämpad belysning

För närstående och anhöriga

När någon närstående drabbas av en hjärt-, kärl- eller lungsjukdom dyker det ofta upp många frågor. Här har vi samlat information som kan vara till hjälp.

Om att vara närstående