Systrarnas mirakel

När Agneta Hjelm drabbades av en svår hjärtinfarkt, fann hennes döttrar Marit och Emma styrka hos varandra.

Äldre kvinna omgiven av tre barn

I april i år hade Agneta Hjelm just kommit hem från sin dotter Marit Conboys familj i Kalifornien, och bodde några dagar hos sin yngre dotter Emma Haraldsson och hennes familj i Nynäshamn. Efter sex månader med barnbarnen i USA, fick Agneta nu träffa barnbarnen i Sverige. Ändå var det något som inte riktigt stämde, minns Emma Haraldsson.

Mamma berättade att hon kände sig konstig, men att känslan var svår att beskriva. Senare fick vi veta att hon känt kramper men inte förstått vad de berodde på

– Mamma berättade att hon kände sig konstig, men att känslan var svår att beskriva. Senare fick vi veta att hon känt kramper men inte förstått vad de berodde på.

Pågående hjärtinfarkt

På morgonen den 16 april hörde Emma ljud från Agnetas rum. Hennes mamma vred sig i smärtor, och berättade att hon varit uppe, svimmat två gånger och slagit i huvudet. Emma ringde till sjukvårdsupplysningen och fick rådet att ringa ambulans. Ambulanspersonalen konstaterade att Agneta hade en pågående hjärtinfarkt, och hon flögs med helikopter till thoraxintensiven på Karolinska universitetssjukhuset.

Krävdes 15 försök med defibrillatorn

– Där satte läkarna in ett stent för att underlätta blodflödet till hjärtmuskeln. Mammas tillstånd var mycket instabilt och i samband med operationen stannade hennes hjärta. Efter 15 försök med defibrillatorn startade det igen, säger Emma.

Agneta kopplades upp mot en hjärt-lungmaskin och hölls nedsövd. Familjen gjorde vad de kunde för att hon skulle förstå att de fanns omkring henne.

Efter två dagar skulle Agneta väckas och andas själv. Marit och Emma visste inte om deras mamma skulle vara förändrad efter slaget mot huvudet och hjärtstilleståndet. Men de märkte snabbt att de fått Agneta tillbaka.

Det kändes som ett mirakel

– Det kändes som ett mirakel, säger Marit.

Tuff tid efter sjukhusvistelsen

I dag är Agneta Hjelm friskförklarad, men tiden efter sjukhusvistelsen har varit svår. Bland annat drabbades Agneta av kraftig ångest. Men hjälp fanns att få, och Marit och Emma berättar att Agneta i dag är samma glada, omtänksamma och livsbejakande person som hon alltid har varit.

Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt
Par i dämpad belysning

För närstående och anhöriga

När någon närstående drabbas av en hjärt-, kärl- eller lungsjukdom dyker det ofta upp många frågor. Här har vi samlat information som kan vara till hjälp.

Om att vara närstående