Hjärtat slår för lillebror

Andreas Ståhlgren var ofta med sin hjärtsjuke lillebror Arvid på sjukhuset. Han har lärt sig att livet är skört och lever enligt den sanningen.

Ung man med blå skjorta framför vit vägg

Uppdaterad 5 januari 2023

I klassrummet hade Andreas Ståhlgren svårt att koncentrera sig. Blicken sökte sig ut mot skolgården. Men inte för att han längtade till rasten. Utan för att se om det stod en ambulans där. För det gjorde det ofta, ibland flera gånger i veckan. Och för det mesta skulle ambulansen hämta hans hjärtsjuke lillebror Arvid. Bilden av ambulansen på skolgården är ett av hans första barndomsminnen.

Resan till ett nytt hjärta

I dag är Andreas vuxen. Han har två yngre bröder, mellanbrodern Anton och lillebror Arvid. Sedan ett antal år tillbaka lever Arvid med nytt hjärta. Fram till operationen präglades familjens liv av Arvids svåra och begränsande hjärtsjukdom.

– Det var ambulansutryckningar så ofta att vi fick direktnumret till brandstationen. När den kom var det bara för mig och Anton att packa väskan och gå till våra släktingar tvärs över vägen, säger Andreas.

Lärde sig allt om hjärtfelet – fann ett inre lugn

Han beskriver en trygg uppväxt i Götene med nära släktingar som stöd när föräldrarna var på sjukhuset i Göteborg med Arvid. I dag har Andreas ett ovanligt lugn, men under uppväxten gjorde oron att han lätt tappade humöret. För att kontrollera känslan lärde han sig så mycket som möjligt om Arvids sjukdom.

Det kändes viktigt att vara med och följa behandlingarna och operationerna. Jag kan inte se någon få en spruta, men fanns på plats efter hjärtoperationen när Arvid fick ligga med öppen bröstkorg i ett par dygn och vi inte visste hur det skulle gå.

 – Det kändes viktigt att vara med och följa behandlingarna och operationerna. Jag kan inte se någon få en spruta, men fanns på plats efter hjärtoperationen när Arvid fick ligga med öppen bröstkorg i ett par dygn och vi inte visste hur det skulle gå. När han klarade den operationen hittade jag också ett eget lugn som har funnits kvar sedan dess.

Ut ur hjärtsjukdom – in i gemensam styrka

Genom Arvids historia har Andreas hittat sitt sätt att se på livet. Han är också mycket stolt över sina bröder.

 – Anton är min bästa vän och en duktig fotograf. Arvid har läst socialpsykologi på högskolan och tar igen allt han inte kunde göra som barn. Det är starkt av honom.

Par i dämpad belysning

För närstående och anhöriga

När någon närstående drabbas av en hjärt-, kärl- eller lungsjukdom dyker det ofta upp många frågor. Här har vi samlat information som kan vara till hjälp.

Om att vara närstående