Erik hittade pappa efter hjärtinfarkten

Bara 19 år gammal förlorade Erik sin pappa efter en massiv hjärtinfarkt. En händelse som har påverkat hela livet.

Pappa med två barn promenerar i ett höstlandskap

Så möter du sorgen

För Erik Arvidsson var det en stor hjälp att få prata mycket om sin pappa och det som hänt. Här är hans förslag på hur man kan hjälpa en ung person med sorg:

  • Låt personen prata om det som hänt och lyssna även om det är smärtsamt.

  • Låt sorgen och alla tankar som kommer med den ta tid.

  • Alla sörjer olika; en del behöver prata, andra vänder tankarna inåt. Låt det vara så.

Uppdaterad 5 januari 2023

När Erik Arvidsson var 19 år fann han sin 50-åriga pappa Ingemar livlös på golvet i vardagsrummet. Ingemar hade utan förvarning drabbats av en massiv hjärtinfarkt, och Eriks desperata försök att hjälpa honom med hjärt-lungräddning och ambulans kunde inte ändra det som hänt.

Samtalen blev till stor hjälp

Den där fredagen i september 1993 skulle bli starten på en mysig helg, men blev i stället en tragisk vändpunkt. Familjen Arvidsson, Erik, hans mamma och två yngre systrar, valde att dela sin sorg med släktingar och nära vänner. De pratade mycket om det som hänt och samtalen var en stor hjälp.

Vår släkt och våra vänner ställde upp jättemycket, och det bästa för oss var att inte försöka hålla inne våra tankar och känslor.

– Vår släkt och våra vänner ställde upp jättemycket, och det bästa för oss var att inte försöka hålla inne våra tankar och känslor.

Pappa själv i dag

I dag är Erik en vuxen man med tvillingdöttrar och ett krävande arbete som tv-producent. Erik beskriver sin pappa som varm och omtänksam, en man som alltid månade om sin familj. Under åren har Erik funderat mycket på varför hans pappa blev sjuk. För Ingemar levde ett sunt liv och det finns ingen känd hjärtsjukdom i släkten.

Kanske var stress en orsak, han hade ett ansvarsfullt arbete som överläkare och avdelningschef på ett sjukhus. Men allt är spekulationer och funderingar.

Ändå har Ingemars öde påverkat Eriks livsstil.

Pappans öde påverkat hans livsstil

– Pappa var 50 när han gick bort och jag vill inte att det ska hända mig. Därför tränar jag regelbundet, försöker leva så sunt som möjligt och har gjort en ordentlig hälsokontroll.

Erik är stolt pappa till Myra och Viola och tillsammans håller de minnet av farfar Ingemar levande.

Vi pratar om honom och då och då åker vi till graven. När de blir äldre ska jag berätta varför han inte finns här, men nu räcker det för dem att farfar sitter uppe i himlen och alltid är med oss.

Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt
Par i dämpad belysning

För närstående och anhöriga

När någon närstående drabbas av en hjärt-, kärl- eller lungsjukdom dyker det ofta upp många frågor. Här har vi samlat information som kan vara till hjälp.

Om att vara närstående