H.K.H. Prins Daniel visar sitt stöd

H.K.H. Prins Daniel är hedersledamot i Hjärt-Lungfondens styrelse och dessutom varmt engagerad i fondens arbete med att samla in och dela ut pengar till banbrytande svensk hjärt-lungforskning.

Prins Daniel är sedan år 2014 hedersordförande i Hjärt-Lungfonden.

Foto Linda Broström

I ett samtal med vår generalsekreterare Kristina Sparreljung skickar H.K.H. Prins Daniel en hälsning och tanke till alla som lever med en hjärt-lungsjukdom och som därmed har varit extra utsatta i denna oroliga tid covid 19-pandemi och postcovid. Prinsen vill även skicka ett tack till de givare som bidrar till den livsviktiga forskningen för hjärt-lungsjukdomar.

– Coronaviruset har påverkat livet för alla i Sverige och världen. Inte minst för er som lever med hjärt-lungsjukdom. Vi vet att ni är extra utsatta och därmed riskerar att bli allvarligt sjuka om ni blir smittade. Jag tänker mycket på er alla just nu och känner med den oro det väcker hos många, säger H.K.H. Prins Daniel.

Hjärt-lungsjukdom

I Sverige lever 2 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Cirka 1,3 miljoner människor i Sverige lever med någon form av lungsjukdom, till exempel astma eller KOL. Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar personer med lungsjukdom, hjärtsjukdom och diabetes att vara särskilt försiktiga då de kan vara extra utsatta för risk om de blir smittade av coronaviruset.

– Det betyder mycket för oss att Prins Daniel skickar en hälsning och visar sitt engagemang till alla som var – och ännu är – extra utsatta, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hon undersöker hur generna programmeras om av covid-19

En av de stora gåtorna kring covid-19 är varför vissa, men inte andra, drabbas så hårt av sjukdomen. Vad avgör om du svävar mellan liv och död på IVA eller om du klarar dig med influensaliknande symtom? Det vill Maria Lerm ta reda på med sin forskning.

Läs mer om forskningen
Ikon för Hjärt-Lungfondens roll

Covid-rapporten 2021

I rapporten kan du läsa om alla forskningsprojekt som beviljats anslag fram till och med 2021. *Sedan rapporten skrevs har vi delat ut ytterligare anslag till covid-19-forskning, den totala summan är över 97 miljoner kronor.

Läs rapporten

Ge en gåva - ikon

Var med och bidra till nya forskningsgenombrott!

Skänk en valfri gåva och var med i kampen mot hjärt- och lungsjukdomar. Med hjälp av din gåva kan fler få ett längre och friskare liv.

Stöd forskningen om covid-19