E-cigaretter kopplas till akut inflammation i lungorna

Behållare till e-ciggarett

Redan några få bloss från en e-cigarett med nikotin kan påverka lunghälsan negativt.

Publicerad: 2025-06-26 från ett pressmeddelande 2025-06-16

Redan några få bloss från en e-cigarett med nikotin kan påverka lunghälsan genom att orsaka mätbara tecken på inflammation i blodet. Det visar en ny studie vid Uppsala universitet med anslag från Hjärt-Lungfonden.

– Resultaten är oroväckande, då de tydligt visar att e-cigaretter med nikotin inte är ett ofarligt alternativ till cigaretter. Vi har länge arbetat med att sprida vetenskapligt underbyggd kunskap om nikotinets hälsoeffekter och den här forskningen stärker vår övertygelse om att tobak och nya nikotinprodukter bör likställas inför lagen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Nikotin ökade nivåerna

Forskningsstudien har genomförts som en randomiserad cross-overstudie där 22 friska män och kvinnor deltog. Deltagarna fick vid två olika tillfällen röka e-cigarett med respektive utan nikotin i 30 minuter. Analyser av blodprover visade att rökning av e-cigaretter med nikotin signifikant ökade nivåerna av vissa inflammatoriska markörer – vilket tyder på att nikotin snabbt kan bidra till att utlösa en akut inflammatorisk reaktion i lungvävnaden.

Studien är den första i sitt slag som visar en direkt koppling mellan inhalerat nikotin och specifika lungrelaterade inflammationsmarkörer i blodet. Forskarna betonar också att upptaget av nikotin via vejping (rökning av e-cigaretter) är betydligt snabbare än vid användning av till exempel nikotinplåster, vilket ytterligare kan öka hälsoriskerna.

Det är anmärkningsvärt att även enstaka tillfällen kan ge biologiska effekter.

– Våra resultat är i linje med tidigare studier där nikotin från e-cigaretter visat sig kunna påverka blodkärlen genom att öka nivåerna av kärlskademarkörer i blodet. Det är anmärkningsvärt att även enstaka tillfällen kan ge biologiska effekter. På sikt kan det bidra till utvecklingen av både lungsjukdomar och hjärt-kärlsjukdom, säger Fariborz Mobarrez, lektor och forskare vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet som har lett studien.

Inget riskfritt alternativ

Studiens resultat bör enligt forskarna vägas in vid rådgivning om rökavvänjning. Inhalerad nikotin genom e-cigaretter kan inte ses som ett riskfritt alternativ, och det finns behov av mer forskning om dess långsiktiga effekter på både lung- och hjärthälsa.

Illustration av rökande man

Tobak

Tobaksrökning är sammantaget den enskilt största riskfaktorn för sjukdomar i lungor, hjärta och kärl. Ungefär vart sjunde dödsfall i Sverige är relaterat till tobak.

Tobak – den största riskfaktorn