Snabb kolesterolsänkning minskar risk

Äldre par äter sallad vid matbordet

Publicerad: 2024-09-01 | Uppdaterad: 2024-09-13

Hjärtinfarktpatienter som snabbt får ner och stabiliserar sina kolesterolnivåer förbättrar sin hälsa.

Det visar ny forskning med anslag av Hjärt-Lungfonden. Studien presenteras idag som Late Breaking Science på ESC Congress i London och i European Heart Journal.

Kolesterolsänkning viktig för alla patienter

– Man vet sedan tidigare att kolesterolsänkande behandling efter hjärtinfarkt bidrar till förbättrad överlevnad och mindre risk att drabbas av en ny infarkt. Den aktuella studien visar att det stabiliserade läget behöver uppnås snabbt, vilket gör att den kan bidra till uppdaterade riktlinjer på området, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Data från över 50 000 patienter i det svenska hjärtinfarktregistret SWEDEHEART visar att det går bättre för patienter som tidigt efter en hjärtinfarkt når låga kolesterolnivåer och behåller dessa låga nivåer, än för patienter som når samma nivåer vid ett senare skede. Både graden av kolesterolsänkning och hur tidigt efter infarkten denna sänkning inträffar är förenade med bättre överlevnad och lägre risk för en ny hjärtinfarkt.

Fördelarna kommer redan två månader efter hjärtinfarkten och gäller alla patienter, oavsett ålder, kön eller samsjuklighet

– Våra resultat visar att fördelarna kommer redan två månader efter hjärtinfarkten och gäller alla patienter, oavsett ålder, kön eller samsjuklighet. Ju tidigare efter infarkten behandlingen sätts in och ju mer intensiv den är, desto bättre går det för patienten, säger Jessica Schubert, specialistläkare i klinisk farmakologi och doktorand vid Uppsala universitet.

LDL-nivåer efter infarkt kan enkelt följas

Forskarna har studerat patienternas nivåer av det så kallade ”onda” kolesterolet, LDL, två månader samt ett år efter hjärtinfarkten. Därefter har man följt patienterna i upp till tolv år. Det bakomliggande provet tas rutinmässigt i vården, är billigt och kan mätas utan att patienten behöver vara fastande.

Resultaten av studien utmanar de nuvarande europeiska rekommendationerna som föreslår stegvis insättning av kolesterolsänkande läkemedel som innebär att patienten riskerar att inte nå kolesterolmålet förrän sent efter infarkten.

Studien har utförts på Uppsala universitet med forskningsanslag från bland annat Hjärt-Lungfonden. Nästa steg för forskargruppen är att studera om en sänkning av höga kolesterolvärden är viktig även för patienter som inte tidigare haft någon hjärtinfarkt. Analyser på data från över en miljon svenskar har påbörjats.

Hjärt-kärlsjukdom är den största dödsorsaken i Sverige idag och varje år drabbas över 22 000 personer i Sverige av hjärtinfarkt. Efter en hjärtinfarkt lever patienten med en livslångt ökad risk för att drabbas av en ny infarkt eller av att dö av hjärt-kärlsjukdom. En av de största riskfaktorerna för hjärtinfarkt som är möjliga att påverka är höga nivåer av kolesterol i blodet.

5 saker du bör veta om kolesterol

Kolesterol är ett ämne som fått dåligt rykte, men det är faktiskt livsviktigt för vår kropp. Här är fem saker du kanske inte visste om kolesterol och hur du kan hålla dina nivåer i schack.

Om studien

Schubert et al, Intensive, early, and sustained lowering of non−high-density lipoprotein cholesterol after myocardial infarction, and long-term prognosis: a nationwide cohort study

European Heart Journal, 2024-09-01, kl 15:10 svensk tid.

Om ESC Congress

ESC Congress är världens största sammankomst inom den kardiovaskulära professionen, arrangerad av European Society of Cardiology, som samlar vårdpersonal från mer än 150 länder och arbetar för att främja hjärt-kärlmedicin och hjälpa människor att leva längre, hälsosammare liv.

Illustration högt kolesterol

Blodfetter – kolesterol och triglycerider

Kolesterol är nödvändigt för kroppens alla celler men samtidigt ett ämne med en stor varningsstämpel. Risken att få högt kolesterol är framför allt förknippad med levnadsvanor.

Lär dig mer om kolesterol och triglycerider
Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt