Zucchinikaka med vallmo och valnötter

Zucchinikaka med vallmo och valnötter

Kakan blir saftig och god av riven zucchini i smeten.

10 st
60 min

Ingredienser

  • 2 dl rapsolja
  • 1 ½ dl rörsocker, alt strösocker
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl mild naturell lättyoghurt
  • 100 g zucchini, grovriven (ca 2 dl)
  • rivet skal och saft från 1 ekologisk citron
  • 2 msk vallmofrö
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl grahamsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl valnötskärnor, grovhackade
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en avlång brödform, cirka 1 ½ liter.
  3. Vispa ihop rapsolja, socker och ägg med elvisp.
  4. Tillsätt yoghurten och krama ur den rivna zucchinin och lägg i tillsammans med citronskal- och saft samt vallmofrö.
  5. Blanda det torra ingredienserna samt valnötskärnorna och vänd i det.
  6. Häll smeten i formen och grädda cirka 40-45 minuter tills en sticka är torr när du sticker mitt i kakan. Låt svalna.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept