Vit bönsoppa med smakfull topping

Len och mättande bönsoppa med smakrik topping av avokado, chili, persilja eller koriander och krispiga krutonger.
4 st
20 min
Ingredienser
- 1 gul lök, skalad och hackad
- 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
- 2 msk olivolja
- 2 förpackningar stora vita bönor (à ca 400 g)
- 7 dl vatten + 2 msk koncentrerad kycklingfond
- 1 ekologisk citron, rivet skal
- 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- 1 avokado, skalad, urkärnad och skivad
- 1 chili, urkärnad och finhackad
- 4 msk hackad bladpersilja eller koriander
- 1 msk olivolja
- 1 liten ciabatta, smulad och stekt i lite olivolja
Gör så här
- Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs löksorterna lätt utan att de tar färg.
- Häll av och skölj bönorna. Lägg bönor, vatten och fond i grytan och låt det koka ihop 5 minuter.
- Mixa soppan slät.
- Rör i citronskalet och krydda med salt och peppar.
- Servera soppan med avokado, chili, persilja eller koriander på toppen. Bjud krispiga krutonger till.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept